Близо 50 хиляди граждани са получили съдействие от омбудсмана през

...
Близо 50 хиляди граждани са получили съдействие от омбудсмана през
Коментари Харесай

Омбудсманът отчете пред парламента, че най-много жалби постъпват срещу ВиК операторите

Близо 50 хиляди жители са получили подпомагане от омбудсмана през 2019 година. Над 22 хиляди души са се обърнали към институцията с подписки по съответни въпроси, а броят на получените тъжби и сигнали през предходната година е 12 916, което е с 1% повече спрямо този през 2018 година Приключените тъжби и сигнали са 13 762.

 Тревога в Радомир - ще се смеси ли фекална вода с питейна? Тревога в Радомир - ще се смеси ли фекална вода с питейна?
Надявам се до обстановка на разбъркване на чиста вода с фекалии няма да се стигне. Това съобщи Борислав Иванов, шеф на ВиК Перник зарад...
Тези данни за предходната година регистрира омбудсманът доцент Диана Ковачева пред депутатите в Народното събрание.
В отчета си публичният бранител напомни, че през 2019 година институцията е сезирала пет пъти Конституционния съд, отправила е 4 претенции за тълкувателни решения, 13 законодателни начинания и е провела 35 кръгли маси, доста от тях отдадени на екологична тема.
Пред депутатите доцент Ковачева означи, че през отчетния интервал жалбите и сигналите са били най-вече от потребителите на публични услуги, които са се нараснали с към 17% спрямо миналата година . Следват жалбите, свързани с нарушени или наранени обществени права – близо 15%, а третото място заемат проблемите, свързани с правото на положително административно обслужване – 9%.
През 2019 година недоволствата на жителите, свързани с даване на ВиК услуги, електроснабдяване и финансови услуги също са се увеличени, регистрира доцент Ковачева. Оказва се, че над 1/3 от жалбите на консуматори са операторите. Оплакванията са свързани с неналичието на водоснабдяване, неприятното качество на водата и повишението на цената ѝ, само че без възстановяване на предоставената услуга.
 ВиК-Варна оповестила кафявата езерна вода за пречистена ВиК-Варна оповестила кафявата езерна вода за пречистена
През месеците на огромната повреда във Варненско езеро локалното ВиК начислява такса " филтриране на отпадъчни води ", смята услугата за из...

Работата на също са били в полезрението на омбудсмана.
„ Тази година стигнахме върха с хаоса с изравнителните сметки и хауса с фактурите, където информацията е в насипен тип, а хората се подвеждат, тъй като тя е неразбираема за тях “, означи Ковачева и акцентира, че чака шефът на „ Топлофикация – София “ да оправи казуса с неразбираемите фактури.
От парламентарната естрада тя насочи и някои рекомендации. Една от тях беше да се изравни минималната пенсия, която е в размер на 250 лв., с формалната линия на беднотия в страната – 363 лв.. Тя предложи и спомагателни законодателни ограничения против домашното принуждение, което не визира единствено дами, а също и деца, както и възрастни хора.
 Омбудсманът Ковачева още веднъж разкритикува Топлофикация София Омбудсманът Ковачева още веднъж разкритикува " Топлофикация София "
Не знам какво е обяснявала " Топлофикация София " на хората, защото те не могат да схванат какво написа във фактурите. Трябва да е ясно...
Според доцент Ковачева през тази година една от значимите тематики ще бъде и достъпът на децата до онлайн обучение поради епидемията. Тя изрази вяра, че няма да има деца, изключени от онлайн образованието, заради цифрова беднотия – липса на устройства, на достъп до интернет или пък по друга причина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР