Близо 50 души на различна възраст участват в шестото издание

...
Близо 50 души на различна възраст участват в шестото издание
Коментари Харесай

Родолюбци тръгват на поход „По стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа“

Близо 50 души на друга възраст вземат участие в шестото издание на похода „ По стъпките на Хаджи Димитър и Стефан Караджа “. В продължение на три дни ще преминат по бойния път на четниците и ще сведат глави пред паметниците на героите. Проявата ще завърши в неделя с възстановка на последното стълкновение на четата под връх Бузлуджа. В похода се включиха представители от всички общини в Русенска област, от сдружението на някогашните регионални шефове и туристическите сдружения.

По традиция началото на проявата стартира в центъра на Новград пред НЧ „ Христо Ботев “. Участниците в похода бяха задушевно посрещнати от кмета на община Ценово доктор Петър Петров, от кмета на обитаемото място Диана Копчева и групата на участниците от община Ценово. Пред белокаменния монумент, който се извисява на брега на Дунава, където четниците са стъпили на българска земя, се състоя малко празненство. Диана Копчева приказва за подвига на четниците, за които идеалът за Отечеството е над всичко. „ Преди 151 години двама войводи и 125 млади българи поемат по пътя на безсмъртието. Те се обричат на България, с цел да е свободна страна като загърбват всичко благо и драго, дом, деца, семейство. Техният героизъм е повече от образец за подражателство от нашето потомство и ще живее в сърцата ни “, показа в словото си кметицата на селото. 

Патриотичното въодушевление на присъстващите бе повдигнато от литературоведа Иван Кънчев, който чувствено рецитира безконечните стихове на Ботев. Отец Михаил отслужи заупокойна молитва за починалите за свободата на България. Със свещ в ръка в памет на героите, всички сведоха глави пред подвига им в минута безмълвие. В знак на благодарност венци бяха поднесени от регионалната администрация в Русе, община Ценово, кметство Новград, от общинската конструкция на запасното войнство, от  читалищното настоятелство. Първата спирка на походниците ще бъде в село Хаджидимитрово, община Свищов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР