Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция

...
Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция
Коментари Харесай

Изплатени са близо 5 млн. лв. за дезинфекция на лични стопанства

Близо 5 милиона лв. са изплатени за разчистване и стерилизация на персоналните стопанства, в които се отглеждат домашни прасета. Африканската чума по свинете е предизвикала депопулация с към 20% на домашните животни. Това сподели в Стара Загора министърът на земеделието Десислава Танева, оповестява БГНЕС.
Танева добави че стопаните, които желаят да отглеждат домашни прасета, ще бъдат осведомени по какъв начин да го вършат, тъй като в случай че има последващо заболяване, те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни.
Земеделският министър участва на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.
„ Ние имаме позитивни трендове, извънредно понижен интензитет на заболяването. На процедура от 1 август до ден сегашен има открити единствено нови 6 огнища, от които единствено едно е в индустриална плантация. Засегнати са малко над 130 000 животни общо ", съобщи Танева.
"Важно е по какъв начин продължаваме напред. В този смисъл са значими дейностите, които са планувани и които са стартирани да се правят – започваме от определянето на нови ограничения за биосигурност в трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни прасета ", уточни още министър Танева.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР