Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция

...
Близо 5 милиона лева са изплатени за почистване и дезинфекция
Коментари Харесай

Танева: Изплати ли сме близо 5 млн. лв. за дезинфекция на лични стопанства

Близо 5 милиона лв. са изплатени за разчистване и стерилизация на персоналните стопанства, в които се отглеждат домашни прасета. Болестта Африканска чума по свинете е предизвикала депопулация с към 20% на домашните животни. Това сподели в Стара Загора министърът на земеделието Десислава Танева, съобщи кореспондентът на БГНЕС.
Танева добави че стопаните, които желаят да отглеждат домашни прасета, ще бъдат осведомени по какъв начин да го вършат, тъй като в случай че има последващо заболяване, те ще получат пазарно обезщетение на засегнатите животни.
Земеделският министър участва на откриването на новата академична година в Тракийския университет в Стара Загора.
„ Ние имаме позитивни трендове, извънредно понижен интензитет на заболяването. На процедура от 1 август до ден сегашен има открити единствено нови 6 огнища, от които единствено едно е в индустриална плантация. Засегнати са малко над 130 000 животни общо ", съобщи Танева. " Важно е по какъв начин продължаваме напред. В този смисъл са значими дейностите, които са планувани и които са стартирани да се правят – започваме от определянето на нови ограничения за биосигурност в трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни прасета ", уточни още министърката.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР