Близо 5 часа продължи в понеделник вечерта битката с огромния

...
Близо 5 часа продължи в понеделник вечерта битката с огромния
Коментари Харесай

12 спасителни екипа се бориха с пожара в месокомбината в Търново

Близо 5 часа продължи в понеделник вечерта борбата с големия пожар, който бушува в месокомбинатът на компания „ Елит мес ” във Велико Търново. Стихията бе овладяна към 22,30 часа от ступаните на место 12 избавителни екипа от Великотърновска област и два от Габрово.

Тази заран към момента тлее и пожарникари ще дежурят още най-малко 12 часа, до момента в който огнището изцяло изгасне. Едва тогава на местопроизшествието ще влязат специалисти и криминалисти, с цел да вършат огледи за определяне на аргументите за стихията и пресмятане размера на вредите.

Сигналът за пламъците бе подаден към 18,30 часа, като на място се отзоваха в началото два пожарни автомобила с огнеборци от Регионалната дирекция „ПБЗН“ в остарялата столица. Пожарникарите стремително започнаха дейности по локализирането на огнената буря. Най-вероятно огънят бе тръгнал от товарната рампа. Пламъците обаче доста бързо обгърнаха цялата постройка, която гореше като факла поради пълен пласт изолираност от стиропор, хладилни камери. Стихията погълна машини и цялата поточна линия, която бе в помещение на повърхност от 6 декара. Два часа по-късно рухна покривът на индустриалната сграда.

Собственикът на месокомбинатът Величко Минев не позволява пожарът да е в резултат на тенденциозен палеж.
„Не имам вяра някой целеустремено да е протегнал ръка на предприятието. В сектора няма огромна конкуренция, тъй като производството не доближава и за облекчаване на потребностите на българския пазар, се постанова импорт на месо и месни артикули от чужбина. Все още не съм ходил на място. Предполагам, че няма изпепелена огромна продукция“, сподели пред „Труд“ Величко Минев.

Той счита, че огнената буря е била провокирана от техническа нередовност.
„Предприятието се обитава в базата на някогашната „Родопа“. Това са остарели здания и уреди. Тепърва ще разберем по какъв начин е станало запалването“, добави Минев.

Кметът на старопрестолния град Даниел Панов изрече благодарности на огнеборците за бързата и съответна реакция по потушаването на огнената стихията.

„ Благодаря на всички чиновници на двете районни дирекции за своевременната реакция и дейности при преодоляването и гасенето на пожара. Поддържаме непрекъснат контакт с основен комисар Николай Николов – шеф на Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”. При потребност ще бъдат ангажирани и още екипи ”, разяснява Даниел Панов. Кметът благодари и на всички чиновници на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, които също оказват помощ за справяне с огнената стихията.

Във връзка с пожара Даниел Панов изиска от време на време замерване на равнищата на фини прахови частици в региона на огнището. Изследвания ще бъдат осъществявани на всеки два часа. Първите проби сочат, че няма завишаване на равнищата.
Тепърва ще се вършат огледи и ще се обясняват аргументите и вредите от огнената буря.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР