Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по

...
Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Препоръчвам баловете да са най-рано края на юни

Близо 49 000 зрелостници ще се явят на матура по Български език и литература в понеделник. Това разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев. Носенето на маски и ръкавици по време на самия изпит няма да е наложително, а в класните стаи ще бъдат не повече от 10 възпитаници.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения. Чиновете ще бъдат подредени на разстояние от метър и половина, основани са и условия за най-малък контакт сред всички, увери министър Красимир Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Ще бъдат извършени при оптимални ограничения за стерилизация. Стандартната класна стая ще бъдат 10 деца на разстояние най-малко метър и половина. Няма да бъдат от самото начало с маски, ще могат да ги смъкват.

Просветният министър разяснява, че на този стадий няма спънка абитуриентските балове да се проведат през лятото.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Според мен могат да ги проведат през юни, юли, август. Нека те да си изберат. Аз персонално им предлагам най-рано края на юни да го създадат, в случай че кандидатстудентска акция, може и след нея.

Министър Красимир Вълчев отиде незабавно в Поликраище, с цел да се запознае на място с причините на общинските съветници в Горна Оряховица за закриване на учебното заведение в селото и с позицията на хората, които към този момент месец се борят за спасяването му.

Рано тази заран десетки поданици на селото пресичаха пешеходна пътека на основния път Велико Търново - Русе в символ на митинг.

Проф. Георги Георгиев, гражданин на село Поликраище: Без учебно заведение и без черква не може да има България.

Сред главните претекстове за закриване на учебното заведение е качеството на образованието, което децата получават тук, обучавайки се в слети паралелки.

Иван Момъков - ръководител на комисията по обучение в Общински съвет - Горна Оряховица: Големият проблем е, че тези деца не получават съответно обучение на 21 век, тъй като учат в слети паралелки, там един сътрудник преподава по няколко дисциплини.

Министър Вълчев увери, че учебното заведение в Поликраище ще отвори порти на 15 септември, само че даде една година на управлението и на учителите да привлекат деца и да подобрят просветителният развой.

Красимир Вълчев, министър на образованието: Те би трябвало да знаят, че не може да продължава по същия метод. Нашата политика е доколкото можем да не закриваме учебни заведения, само че има някои случаи, в които не може да не закрият.

В момента в Поликраище 33-ма възпитаници, множеството от тях от други обитаеми места. В същото време близо 60 деца от селото всеки ден пътуват до учебните заведения в околните градове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР