Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват на матура по български

...
Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват на матура по български
Коментари Харесай

На матурата по БЕЛ се падна Елин Пелин

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват на матура по български език и литература. Те влязоха за първи път в учебно заведение от месеци, откакто им се наложи да завършат отдалечено поради ковид. Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по описа „ Чорба от греховете на отец Никодим ” на Елин Пелин на последни 41-ви въпрос от матурата по български език и литература.

Изпитът стартира тъкмо в 9 часа. Всички зали бяха дезинфекцирани, а на входовете се мереше температурата на зрелостниците. Маските не бяха задължителни за носене по време на самия изпит, а единствено при контакт с квесторите.

Подготовката за изпита е лишила цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина отдалеченост, а във всяка зала има най-много по 10 деца. Училищата с над 100 възпитаници, явяващи се на матура трябваше да обезпечат и най-малко два входа за достъп

Малко след 6 часа тази заран беше изтеглен и вариантът на матурата. 

Матурата се организира в над 5 000 класни стаи, в които има и видеонаблюдение. Близо 30 000 квестори се грижеха за естественото прекосяване на изпита.

„ При нас на изпит се явяват общо 137 възпитаници. Отворили сме два входа на постройката. Сложили сме указателни табели, сътрудниците направляват децата. Учениците са разбрали, че би трябвало да бъдат тук и малко по-рано ”, сподели шефът на 9-та Френска езикова гимназия Емилия Богданова.

„ Децата би трябвало да носят персонална карта, както и защитна маска. Ако някой от тях е не запомнил своята – на входа сме обезпечили задоволително количество ”, уточни още тя.

Мерките за сигурност не тормозиха зрелостниците.

„ Не мисля, че това е нещо, което би ни разсеяло и би попречило на изпитния развой. Гледам да съм спокойна, защото съм се подготвяла през годината и се надявам да се оправим, макар събитията ”, сподели Марина.

За някои зрелостници отдалечената подготовка за изпита е донесла повече време за извършения.

„ Наистина ми беше по-лесно да си систематизирам времето и не губих време в транспорт сред у дома и учебно заведение ”, разяснява Марина.

Други обаче регистрираха като минус това, че не са били в класната стая повече от два месеца.  „ Като няма преподавател и малко по-трудно ”, уточни Борислав.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР