Близо 475 000 лв. от общинския бюджет да бъдат отпуснати

...
Близо 475 000 лв. от общинския бюджет да бъдат отпуснати
Коментари Харесай

Общината ще даде близо половин милион на два храма във Варна

Близо 475 000 лева от общинския бюджет да бъдат отпуснати за катедралния храм „ Св. Успение Богородично “ и новата черква „ Св. Прокопий Варненски “, реши комисията по финанси и бюджет към локалния парламент.

Катедралата, която предходната година стана на 135 години, ще получи 409 884 лева с Данък добавена стойност. Средствата ще бъдат употребявани за ремонт на ефектното осветяване на фасадата и възстановяване на осветеността на кръста и позлатени кули. Сегашното осветяване е пуснато в употреба преди близо 20 години и към този момент е амортизирано, стана ясно на съвещанието. С цялостно единогласие съветниците дадоха също единодушието общината да поеме и разноските за употребяваната ел. сила от фасадното осветяване. Мотивите за това тяхно решение е, че Катедралата е измежду знаците на Варна, една от най-обичаните и посещавани туристически забележителности.

За новопостроената варненска черква „ Св. Прокопий Варненски “ общината ще отпусне 63 635 лева С цел предотвратяване от нападения и ограничение достъпа на външни лица до парцела са сложени преграда и няколко железни порти. Извършено е и облагородяване,  поради което се постанова в допълнение финансиране, бе обявено на днешното съвещание. Членовете на комисията взеха решение също фасадното осветяване на новия храм да бъде присъединено към общинската електрическа система и разноските за ел. сила да бъдат заплащани от локалната хазна.  Окончателното решение за отпущането на средствата за двата варненски храма ще бъде взето от Общинския съвет.

Община Варна ще продължи да заплаща на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за поддръжката на пътищата без винетки край Варна. Седем сектора от републиканската пътна мрежа край града остават освободени от винетни такси, само че общинската администрация ще превежда годишно средства на държавната организация. Поддръжката на платната за придвижване на варненските пътни прави ще коства 337 830 лева за една календарна година.

След дълга полемика съветниците не се съгласиха Община Варна да обезпечи в допълнение финансиране по план за строителство на обществени жилища за хора в неравностойно състояние. Предложението бе за разпределяне на близо 441 700 лева с Данък добавена стойност за създаване на пилотна структура на 10 еднофамилни, едноетажни жилищни здания в ж.к. „ Владислав Варненчик “.

Съветниците не утвърдиха и настояването коли с украинска регистрация да паркират гратис в синя зона. Изразено бе мнението, че изискванията за прилагане на зоната би трябвало да са идентични за всички в града.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР