Близо 470 конкурса за избор на директори на училища в

...
Близо 470 конкурса за избор на директори на училища в
Коментари Харесай

468 конкурса за избор на училищни директори са блокирани

Близо 470 състезанието за избор на шефове на учебни заведения в страната са блокирани. Това се случва след тъжба към Върховния административния съд от една от кандидатките и следващо определение на магистратите, с което се стопира осъществяването на наредбата за осъществяване на конкуренцията.

Александър Чакмаков е заместник-директор в столичното 93-о учебно заведение. Кандидатства за по-високата позиция в други две образователни заведения в София. „ За себе си настоявам, че се приготвям повече от година. Такива състезания в последните две години нямаше поради Коронавирус пандемията”, споделя той.

Одобрен е за надпреварата, само че след тъжба на една от кандидатките за поста шеф в пазарджишко учебно заведение, Върховният административен съд замразява състезанията до привършване на разногласието.

Според съда в наредбата има субективни условия. „ Казват, че субективни са следните три критерия - мотивация за работа, информационни умения и предпочитание за работа в екип. Това са най-важните умения за един директор”, споделя Асен Александров, който е шеф на 51 СОУ „ Елисавета Багряна”.

Синдикатите са безапелационни - учебно заведение без началник със старта на образователната година няма да има. На позициите ще има или краткотрайно изпълняващи длъжността, или ще останат актуалните шефове. Но подлагат на критика противоречивата разпоредба.

Решаването на проблема може да отнеме месеци наред, споделя шефът на столичното 51-о учебно заведение. Затова Асен Александров има ексцентрично предложение - учители и родители да имат роля при избора на ръководители на учебните заведения. „ Каквито и да се създадат състезанията, постоянно ще се приказва, че те са направени за нашите хора, че назначенията са партийни, а когато родителите и учителите имат решаващо болшинство, те не са заинтригувани да изберат някой парашутист”, счита той.

Жената, подала тъжба против наредбата, спря да дава отговор на позвъняванията ни. А по наша информация Министерството на образованието не е обжалвало определението на съда.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР