Близо 46% от сайтовете на големите компании в България не

...
Близо 46% от сайтовете на големите компании в България не
Коментари Харесай

Бизнесът не пази личните ни данни

Близо 46% от уеб страниците на огромните компании в България не употребяват криптиращ протокол за отбрана на потребителските данни, оповестиха от хостинг компания ICN.Bg. От началото на юли най-популярната търсачка в интернет Гугъл Chrome ще стартира да демонстрира уеб страниците без SSL документ като ненадеждни. Липсата на SSL документ значи, че връзката сред потребителя, който отваря уеб страницата, и сървъра, на който се намира уеб сайтът, не е криптирана. Така всички данни, които минават през тази страница, остават незащитени и могат да бъдат “подслушани ” от злонамерени лица. Това може да бъдат персонални данни и корпоративна информация, ЕГН, имейл адреси, банкови карти и друга сензитивна информация на потребителите на уеб страницата.

Още през 2014 година Гугъл оповестиха в своя блог, че съществуването на SSL документ към този момент е ранкинг фактор за търсачката и нарежда уеб страниците с деен SSL документ по-високо. През 2015 година разработчиците на Гугъл Chrome обявиха своето предпочитание да демонстрират незащитените уеб сайтове като ненадеждни. Няколко пъти срокът за това бе променян. Но крайната дата бе избрана за началото на юли 2018 година, след която съществуването на SSL документ ще стане наложително за всеки бизнес, който желае да показва добре своите артикули и услуги на потребителите на Chrome. Доводите на Гугъл за тази смяна са, че желае да направи уеб пространството по-сигурно.

В България 67,54% от потребителите употребяват Гугъл Chrome с цел да преглеждат уеб страници. 46% от уеб страниците на огромните компании към момента нямат SSL криптиране. От дребните компании едвам 13% употребяват SSL документи за отбрана на персоналните данни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР