Близо 4500 шофьори са били спипани от полицията да карат

...
Близо 4500 шофьори са били спипани от полицията да карат
Коментари Харесай

4500 шофьори карат с чужди номера

Близо 4500 водачи са били хванати от полицията да карат колите си с непознати регистрационни номера за година, сочат данните на Министерство на вътрешните работи за 2017 година, представени от в. "Монитор ". За съпоставяне, година по-рано случаите са били едвам 24.

Големият скок се дължи на въвеждането на мярката всеки пийнал или дрогиран водач, които е хванат на пътя, да се разделя с регистрационните си табели за период от година. 12 000 пияни водачи са останали без табелите си, откакто са карали с над 1,2 примила алкохол в кръвта. Над 800 пък са глобени поради каране след приложимост на дрога.

Голяма е броя и на автоматизирано дерегистрираните коли поради закъснение в заплащането на наложителната застраховка "Гражданска отговорност ". След последните промени в застрахователния кодекс и в Закона за придвижване по пътищата стана допустимо даже без инспекция на пътя тези коли да бъдат сваляни от доклад. Така от началото на годината от регистрите на КАТ са отписани 865 556 автомобила. Едва 72 923 обаче са възстановили валидността на талоните си, като са заплатили непринудено "Гражданска отговорност ". Спрените на пътя за липса на наложителната застраховка пък са били 14 716.

Всички хванати с непознати номера след драконовските ограничения водачи се оказва, че са подменили табелите си, с цел да могат да карат колите си. Те се надявали, че при инспекция на регистрацията, пътните служители на реда няма да схванат, че те са от други коли.

"Случвало ни се е да спрем автомобил, който е сив на цвят, а в талона, който ни подават, е записано, че е черен. Шофьорът стартира да твърди, че колата е пребоядисана, само че след информация излиза наяве, че се касае за радикално друг автомобил. Тогава го задържаме за най-малко 24 часа и започване досъдебно произвеждане против него. При доказване на виновността му го грози затвор до една година, а санкцията е най-малко 500 лв. ", обясниха от "Пътна полиция ".

От там разясниха, че при използването на тежката мярка, водачът има 12 часа да прибере колата си от пътя, защото незабавно след залавянето му, той не може да я кара. Ако пък е с отнета брошура, би трябвало да откри дееспособен водач. Тези 12 часа стартират да текат от издаването на акт за нарушаване и заповед за насилствена мярка прекъсване на автомобила от придвижване. Новите ограничения обаче важат единствено в случай че колата е карана от притежателя. Нарушителите, които карат непознати коли, минават с по-лека глоба. Тогава колата се стопира от придвижване за един месец.

Междувременно в София гласят нови наказания за водачите, които сами смъкват от колите си скобите, сложени им при осъществено нарушаване в зоните за платено паркиране. Освен 30-те лв. първична санкция, ще би трябвало да се заплати и престоят в зоната, даже автомобилът на нарушителя през този интервал да не е бил там, а да е бил спретнат, както и вредата по скобата, която коства 200 лв.. Цената за зоната ще се заплаща и за всеки идващ ден нарушаване. Всичко това се планува в промени в наредбата за придвижване в София, които следва да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

От началото на година 101 души премахнали сами скобата на колата си.

Нови тежки санкции за нарушавания при паркирането в София и следващо увеличение на "зелената зона " в града. До 150 лева санкция ще отнасят водачите, спрели или паркирали возилата си на трамвайни и жп линии в София. В момента също е неразрешено паркирането и престоят на релсите, само че санкция не е планувана.

От "Московска “ 33 ще глобяват и с по 200 лева всички, паркирали на инвалидно място. Сега глобата варира сред 100 и 200 лева

Разширяването на новата "зелена зона " в четири региона ще ни коства над 2,3 млн. лева, като в тази сума са включени с изключение на обособяването на новите места за плетено паркиране, оборудването и ремонтът на офисите за закупуване на винетни стикери, нови 160 скоби и други.

От Центъра за градска подвижност чакат приходите от "зелената зона " да бъдат над 4,2 млн. лева годишно. 900 хиляди лева от тях ще бъдат вложени за ремонт и създаване на тротоари в зоните за паркиране.

Скобите пък ще донесат облага от 890 хиляди лева Винетните стикери и служебните абонаменти годишно ще докарват над 800 хиляди лева Прогнозите сочат, че най-вече пари ще дойдат от SMS-и и талони за паркиране – 2,5 млн. лева

С 5500 места се планува са се разшири новата "зелена зона " в четири столични региона. Най-голямата зона ще е в "Лозенец ", където в част от квартала към този момент е въведена.

Едно домакинство ще има право да паркира пред жилището си - в "зелена " или "синя " зона до 3 автомобила. В момента няма ограничаване. При обявление на погрешни данни, като се изключи че жителят няма да получи винетен стикер, няма да си получи и импортираните за него пари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР