Близо 450 млн. лв. грантови средства ще се инвестират през

...
Близо 450 млн. лв. грантови средства ще се инвестират през
Коментари Харесай

Лорер: Близо 450 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските малки и средни компании |

Близо 450 млн. лева грантови средства ще се влагат през идващите няколко месеца в българските дребни и междинни компании, с цел да се увеличи тяхната конкурентоспособност, да си понижат сметките за електрическа енергия и да се основат условия за устойчивото им развиване.

Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер по време на чуване в икономическата комисия в Народното събрание.

„ Досега сме подкрепили бизнеса и семействата с над 4 милиарда лева единствено за ток и газ за последните 3 месеца “, акцентира Лорер и добави, че действието на мярката „ 60 на 40 “ е удължено до 30 юни за поддръжка за опазване на работните места.

По думите му през Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ са обезпечени, посредством инструмента React-EU, над 136 млн. лева грантови средства за възстановяване на енергийната успеваемост на българските дребни и междинни предприятия. Мярката ще помогне за понижаване на разноските за електрическа енергия на сдруженията от бранша на преработващата индустрия. „ Тя към този момент започва и направихме по този начин, че целият административен развой да е по-бърз и да се заобикалят злоупотреби “, уточни Лорер.

До края на юни, началото на юли, ще започва и първата грантова процедура за бизнеса по Плана за възобновяване и резистентност - „ Технологична рационализация на предприятията “ посредством безплатно финансиране на конкурентен асортимент за близо 260 млн. лева

През Българската банка за развиване /ББР/ в последните месеци стартираха няколко стратегии за общо 100 млн. лева, ориентирани към българските микро, дребни и междинни компании от разнообразни браншове като туризъм, розопреработватели, за сметки за ток на дребни и междинни предприятия.

Лорер заяви още, че по Закона за поощряване на вложенията са сертифицирани към този момент 4 плана с общ размер на плануваните вложения 30,43 млн. лева В развой на узаконяване са още 5 плана, които са в Министерството на нововъведенията и растежа, с общ размер от 101 млн. лева, които ще разкрият над 1200 нови работни места. Така общо сертифицираните планове за първите няколко месеца ще станат 9 за над 130 млн. лева.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР