Близо 45% от преподавателите в предучилищното и училищното образование са

...
Близо 45% от преподавателите в предучилищното и училищното образование са
Коментари Харесай

Почти половината учители са над 50г., само 6% под 30

Близо 45% от преподавателите в предучилищното и учебното обучение са на възраст сред 50 и 65 години. Едва към 6% са тези под и на 30 години.

Това демонстрира писмен отговор на депутатски въпрос към министърът на образованието Красимир Вълчев.

Ще останат ли млади учители у нас (ВИДЕО)

Двоен скок на заплатите договориха ГЕРБ и Оперативна програма

Новите статистически данни затвърждават тревожни трендове. В началото на годината от Синдиката на учителите в България изнесоха данни, съгласно които в системата работят над 5500 пенсионери, а в доста от образователните дисциплини има остра липса на експерти.

Според Вълчев

"няма съображение да се приказва за “национална криза”, обвързвана с неналичието на квалифицирани педагогичен експерти ".

Над 50-годишни са 39 468, до момента в който под 30 са 5530. През 2017 година 1823 педагогичен експерти навършват пенсионна възраст, само че поради разликата в осигурителния стаж, не всички от тях ще бъдат пенсионирани.

За една година общият брой на учителите е намалял с 436, като главните аргументи са обезлюдавянето, закриването на училищен паралелки и решението на някои учители да се осъществят в други сфери поради по-добро възнаграждение, написа министърът.

От ведомството са планували 7 ограничения за привличане и задържане на стимулирани учители.

Една от тях е 15% нарастване на учителските заплати от 1 септември т.г. Вълчев напомня проектите на кабинета да удвои възнагражденията в бранша до края на мандата си.

Сред другите ограничения са гарантиране на обществени тласъци, въвеждането на държавен учебен стандарт, спомагателни квалификации, недопускане на принуждение върху педагогическия личен състав и въвеждане на специфични ограничения за привличане на млади педагогичен експерти още във висшите учебни заведения.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР