Близо 45 млн. души в Южна Африка спешно имат нужда

Близо 45 млн. души в Южна Африка спешно имат нужда ...

45 млн. души в Африка гладуват.

Близо 45 млн. души в Южна Африка спешно имат нужда от подпомагане с храни в резултат на суша, наводнения и икономически трудности, съобщиха от ООН.
„Кризата с глада е с измерения, които преди не сме виждали и има доказателства, че ще се влоши", гласи изявление на регионалния директор на Световната програма за храните (WFP) Лола Кастро.
Агенцията предупреди, че е осигурила само 205 милиона долара от необходимите ѝ 489 милиона долара, . Семействата в региона вече пропускат хранене, взимат децата си от училище, продават ценни активи и изпадат в дългове.
В Южна Африка като цяло - където температурите се повишават два пъти по-бързо от останалия свят - хората преживяват най-тежката суша от 35 години насам, сочат данни на ООН, предаде БГНЕС.
Ниският растеж, нарастващото население, сушата и наводненията се комбинират, за да влошат хранителната несигурност в региона.
"Ако не получим необходимото финансиране, няма да имаме друг избор, освен да помогнем на по-малко от най-нуждаещите се и с по-малко", каза Кастро.
Най-тежко засегнатите страни са Есватини, Лесото, Мадагаскар, Малави, Мозамбик, Намибия, Замбия и Зимбабве.
Почти половината от 15 милиона души в Зимбабве живеят в състояние на хронична хранителна несигурност, казват от ООН.

Източник: actualno.com