Близо 4000 се очакват на старт в тазгодишното издание на

...
Близо 4000 се очакват на старт в тазгодишното издание на
Коментари Харесай

4000 на старт в Софийския маратон тази неделя

Близо 4000 се чакат на старт в тазгодишното издание на Wizz Air София маратон, оповестиха уредниците. Едно от най-масовите и чакани от столичани събития е тази неделя със старт/финал от площад Батенберг. Софийският маратон, ще се състои за четвърти следващ път по това трасе, което е доста по-удобно за участниците, маршрутът минава през знакови за града места и здания. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-привлекателен тип, с което да отговори на международните стандарти, оповестяват от пресцентъра на Столична община.

„ Софийският маратон е един от дребното по света, които резервираха стартовете си и по време на пандемията. След двегодишна пауза поради здравните ограничения, най-кратката отдалеченост се завръща в програмата на Wizz Air София маратон. Спортът е общинска политика, а маршрутът с дължина 21 км минава през главните алегорични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, изключително измежду младежите по света състезателен туризъм. Многобройните участници ще могат да бъдат приветствани от десетки хиляди около трасето, което се вие през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата. Това събитие дава още една здравословна опция за младежите “, съобщи Георги Георгиев – ръководител на Столичния общински съвет и ръководител на Фондация „ София – европейска столица на спорта “.

ЗАПИСВАНЕТО ЗА МАСОВИЯ СТАРТ Е БЕЗПЛАТНО

Записването за бягането по 2.2-километровия маршрут е гратис, искащите би трябвало единствено да си вземат номер от офиса на надпреварата, който ще бъде отворен в Княжеската градина до Орлов мост в четвъртък след 14 ч. В това малко тичане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да взе участие с номера си в томболата с доста атрактивни награди.

„ Всеки влиятелен град има своя маратон и е горделив със своето спортно събитие, в един ден от годината отдаваме заслуженото на спортистите и ги приветстваме по зелените булеварди и улици на българската столица. Интересът към маратона е огромен, най-вече записани има на 10 км и това наложи да поръчаме спомагателни стартови номера за тази отдалеченост, “ съобщи Анатоли Илиев – зам.-председател на „ София – европейска столица на спорта “.

ОТНОВО С НЯКОЛКО СОЦИАЛНИ КАУЗИ

Илиев осведоми още, че уредниците съблюдават традицията да уголемяват обществените дела на маратона. Този път те ще подкрепят с 3000 лева рехабилитацията след неочакван мозъчен кръвоизлив и инсулт на 20-годишната Деяна Веселинова Бъчварова,. Наред с това, по трасето ще потеглят няколко групи с благотворителни начинания – в 10.00 ч. дружно с 10-те км е стартът на Паракидс, подпомогащи физическата интензивност на хората със специфични потребности, а в 10.16 ч. е стартът за хората с трансплантации. По авансово поръчки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като паралелно до тях ще бъдат следящите за здравето им лекари и медицински лица. Отделно е самодейността на Garmin „ Ти спортуваш – Розов октомври “, която подкрепя битката с рака.

ПАМЕТНИЯТ МЕДАЛ ТОЗИ ПЪТ Е С ЦЪРКВАТА „ СВЕТА СОФИЯ “

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с неповторимо хубав дизайн и с марката на маратона, както и раничка, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с елегантен незабравим орден като спомен от присъединяване в събитието – тази година той е с изображението на църквата „ Света София “.

УЧАСТНИЦИ ОТ 46 ДЪРЖАВИ, ЧУЖДЕНЦИТЕ СА НАД 700

„ До момента са записани участници от 46 страни, измежду тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и други Общо чужденците до момента са над 700, множеството от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 спортисти. В последната седмица се активизираха корпоративни поръчки, те към този момент са над 30 и стават все по-популярни като „ тиймбилдинг “ начинания, “ съобщи Даниел Дуков – състезателен шеф на маратона.

ЕЛИТНИ АТЛЕТИ ЩЕ АТАКУВАТ РЕКОРДИТЕ НА МАРАТОНА

Станаха известни и страните, които ще вземат участие с елитни маратонци. Очаква се старта на десетина класни спортисти – 7 мъже и 3 дами от Кения, Етиопия и Мароко. Всички те още веднъж ще нападат върховете на трасето: 2.13:02 ч. на Радуан Нуини (Мар) при мъжете и 2.28:38 ч. на Джебет Наом (Кен) – и двете достижения са от 11/10/2020 година

СТАРТЪТ Е В НЕДЕЛЯ В 9.30 Ч. ОТ ПЛОЩАД „ БАТЕНБЕРТ “

Софийският маратон тази есен е на 9 октомври със старт в 9.30 ч. и още веднъж е част от самодейност „ София – европейска столица на спорта. Онлайн регистрацията завърши, само че след крайния период поръчки ще се одобряват единствено в офиса на надпреварата след четвъртък до привършване на стартовите номера. Стартът и финалът още веднъж са на площад „ Александър Батенберг ". Първи тъкмо в 9.30 ч. ще потеглят „ класическите “ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. потеглят бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е всеобщият старт на 2.2 км. Контролното време е 5 ч. и 30 минути. „ Апелираме за схващане от страна на жителите, за частичните ограничавания в придвижването, като те ще бъдат отстранени поетапно незабавно след прекосяването на последните участници “ съобщи основен контрольор Кирил Лозанов – шеф бранш „ Общинска полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи.

ОБЩИЯТ НАГРАДЕН ФОНД Е НАД 60 000 ЛВ.

Общият награден фонд е близо 60 000 лева, с награди ще бъдат отличени най-бързите в трите спортни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специфични бонуси за най-предно класиралите се родни спортисти, както и за подобрилите върха на трасето. Националната телевизия ще излъчи маратона непосредствено по Българска национална телевизия 3.

ОТНОВО „ АРКА НА ПОБЕДИТЕЛЯ “

Огромен интерес провокира и специфичната „ Арка на спечелилия “, която ще бъде построена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и фенове се фотографират за спомен, вършат се селфита и се събират подписи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „ Спорт в свободното време “.

ЗА ПЕТИ ПОРЕДЕН ПЪТ С ПРЕСТИЖНИ ПРИЗНАНИЯ

За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с „ Бронзов етикет “ – към този момент с името „ Road Race “ етикет, като е включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълновръстен член за 2022 година Проявата получи 5 звезди за качество на конкуренцията от влиятелната „ Running For All “ – Европейската асоциация за всеобщи шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна ранглиста за възрастови групи като квалификационно съревнование за Световното състезание по маратон за ветерани.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР