Близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяват

...
Близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяват
Коментари Харесай

4000 певци и музиканти се надпяват и надиграват край Велико Търново

Близо 4000 артисти и музиканти от цяла България се надпяват и надиграват край Велико Търново. Сред природата край Петропавловския манастир бе намерено четиринадесетото издание на Националния Петропавловски събор. Над 200 фолклорни групи от всички краища на страната се изявяват на двете фестивални подиуми. Освен самостоятелни реализатори и танцувални сформира, в границите на събора се показват и обединения, пресъздаващи обичайни традиции от другите етнографски области.

Най-малкият участник е Светослав Йоргов, който е на 3 години и е от горнооряховското село Правда. Най-възрастните артисти са Калинка Куцарова от с. Аврен, Варненско, и Пенка Цанева от с. Добри дял, Лясковско. Те са на по 85 години. Освен български групи, задгранични реализатори и сформира ще срещнат публиката с обичаите в Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

Петропавлоският събор бе открит с кукерска проява, а приветствени думи насочи заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той поздрави всички участници от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. В словото си Ганчо Карабаджаков акцентира огромната роля на фестивала за опазването и популяризирането на българското нематериално културно завещание.

Организатори са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Петропавловският събор е основан през 1993 година, като от 1997 година е народен и се организира на всеки две години. Поради огромния брой участници от 2011 година те се изявяват редом на две подиуми. Фестивалът има конкурсен темперамент, а професионалното жури е ръководено от проф. Елена Кутева, шеф на Националния фолклорен отбор "Филип Кутев”.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР