Близо 400 полицаи, пожарникари и надзиратели се събраха на протест

...
Близо 400 полицаи, пожарникари и надзиратели се събраха на протест
Коментари Харесай

Полицаи канят министри да работят през нощта, надзиратели питат защо уволняват шефа им

Близо 400 служители на реда, пожарникари и надзиратели се събраха на митинг пред постройката на Министерския съвет в деня, в който Министерството на вътрешните работи отбелязва 140 година от основаването му. Протестиращите настояха за почтено възнаграждение на нощния труд, защото сега той е оценен на 25 стотинки на час.

Председателят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Валентин Попов изясни, че в доста други сектори нощният труд се заплаща по 2 до 3 лева на час, само че ставката е уредена с групов трудов контракт. От синдикалната организация припомниха, че министър Младен Маринов, а даже и премиера Бойко Борисов знаят какво е да поставят нощен труд. Министърът е минал по цялата подчиненост в структурата на Министерство на вътрешните работи преди да оглави ведомството.

" Нека другите от Министерския съвет да дойдат да изкарат едно дежурство с нас, даже и без да работят ", обърна се към министрите Попов.

" Пак ли държавните чиновници ще са най-прецакани и страната ще е най-лошият шеф? ", обърна се Попов към сътрудниците си.

Съорганизатор на митинга е Синдикатът на чиновниците в пандизите в България. Надзиретелите и охранителите в пандизите обаче сложиха други и претенции и въпроси. Повечето от тях са свързани със декларираното от министъра на правораздаването Данаил Кирилов премахване на Васил Миладинов – шефа на Главната дирекция " Изпълнение на наказванията ".

Освобождаването бе оповестено като " идно след три часа " от министър Кирилов, само че Миладинов е в болничен и затова уволнението му към момента не е реалност. От синдикалната оранизация обясниха, че преди дни са изпратили две писма, в които упорстват министър Кирилов да даде ясни отговори на няколко въпроса, както и да изясни претекстовете, които постановат отстраняването на Миладинов от поста.

Сред въпросите е и този дали Кирилов е поемал задължения пред някого за тази кадрова смяна, обвързвана ли е тя с персонални ползи към съответни публични поръчки и упражняван ли е напън върху Миладинов самичък да напусне или да бъде намален седмица преди оповестяването на уволнението му.

 Министър Данаил Кирилов се срещна с представители на Синдикатът на чиновниците в пандизите в България.
© Пресцентър на Министерството на правораздаването

Министър Данаил Кирилов се срещна с представители на Синдикатът на чиновниците в пандизите в България.

След края на митинга представители на синдикалната организация се насочиха към Министерството на правораздаването, с цел да проведат неофициална среща с министъра. Данаил Кирилов слезе пред постройката и беседва с някои от представителите на надзирателите. Той ги предложения на спонтанна среща.

Пред публицисти обаче Кирилов сподели, че няма да изяснява какви са претекстовете за отстраняването на Миладинов, защото то към момента не е реалност. Той акцентира обаче, че не е имало " извиване на ръце ".

Няколко часа по-късно от Министерството на правораздаването оповестиха публично, че на срещата представителите на синдикалната организация са срещнали персонално министъра и неговия заместител проф. Николай Проданов с настояванията си за увеличение на възнаграждението за нощен труд.

" По време на разискването бе достигнато до единодушие градивния разговор сред Синдикатът на чиновниците в пандизите в България и Министерство на правораздаването да продължи ", прибавят от ведомството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР