Близо 40% от жените във възрастовата група 35-55 години са

...
Близо 40% от жените във възрастовата група 35-55 години са
Коментари Харесай

Експерти: Нарушенията в кръвосъсирването често остават неразпознати

Близо 40% от дамите във възрастовата група 35-55 години са във висок риск от нарушаване на кръвосъсирването. Това демонстрират данни от социологическо изследване на организация „ Маркет линкс “, което бе показано на кръгла маса, проведена от българската асоциация по хемофилия. Проучването е обхванало над 150 000 дами, като 250 от тях са попълнили специфична анкета. Изводът на социолозите е, че най-честите признаци, които се срещат при дамите в риск, са: необясними синини по тялото, недостиг на желязо, доказан лабораторно, нескончаем и изобилен менструален цикъл, дълготрайно кървене при порязване или пострадване, кървене от венците.

Проблемът „ нарушаване на кръвосъсирването “ нерядко остава неразпознат и подценяван, а в обществото липсва осведоменост за тези положения, единомислещи са специалисти в региона.

Според хематолога проф. Тошко Лисичков е значимо да се провеждат осведомителни акции за необятната общност, само че по едно и също време с това да се насочат и повече старания за по-добра осведоменост на общопрактикуващите лекари, акушер-гинеколозите, експертите по УНГ болести и хирурзите, защото те най-често се сблъскват със положения, при които има нарушавания в кръвосъсирването.

По време на полемиката на кръглата маса лекари и пациенти ще обсъдят актуалните трендове в приложението на иновативни  лечения при нарушаванията в кръвосъсирването.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР