Близо 40 000 бедни семейства в цялата страна са лишени

...
Близо 40 000 бедни семейства в цялата страна са лишени
Коментари Харесай

40 000 бедни семейства с орязани помощи, децата им отсъствали от училище

Близо 40 000 небогати фамилии в цялата страна са лишени от детски надбавки през предходната година поради пет и повече неизвинени отсъствия на децата им от учебно заведение. Това написа в мнение на общественото министерство към плана за изменение на Закона за общественото подкрепяне от соцлидерката Корнелия Нинова.

Червените желаят при насъбрани неизвинени отсъствия да се стопират всички обществени помощи на фамилиите.

През 2017 година обществените са спрели помощите на близо 36 хиляди фамилии, тъй като децата не са били в час.

Социалните означават, че понижава броят на децата от 5 до 16 година, които не учат. Така през 2017 година те са били 6580, а през предходната година 6129.

“Необходимо е да се подхожда доста деликатно към използването на по-твърди санкциониращи ограничения като механизъм за задържане на децата в учебно заведение. Не бива да се излага на риск една към този момент отработена процедура, учредена на санкционираща система, която дава позитивни резултати ”, пишат още в претекстовете си от общественото министерство. Освен това прекъсването на всички типове обществени помощи би било нарушаване на Европейската обществена харта. Така се отнемало и правото на хората за обществено подкрепяне, което е обезпечено от конституцията. Друг проблем, който виждат обществените, е в това, че част от хората, които получават обществени помощи, имат право на здравно обезпечаване.

Мотивите на социалистите за промени са, че сега помощите подтикват неангажираността на родителите към образованието на децата им. Според тях по-строгите ограничения ще доведат до реализиране на по-висока просветеност, познания и умения. “Образователната система, в следствие и на несъответстващите административни ограничения, предприемани в последно време, не съумява да обхване ромската общественост изцяло, още по-малко да им даде нужното равнище на просветеност ”, пишат алените в претекстовете си към измененията. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР