Близо 4 хиляди са унищожените заради чума животни в пограничните

...
Близо 4 хиляди са унищожените заради чума животни в пограничните
Коментари Харесай

Правителството се гласи да дава 190 лв. обезщетение за убито животно

Близо 4 хиляди са унищожените поради чума животни в пограничните региони на Югоизточна България. Това разкри в утринния блок на bTV земеделският министър Румен Порожанов.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов изпрати отрасловия министър да се срещне с хората от ямболското село Шарково и да беседва със притежателите на животни.

Порожанов увери, че ще предложи на Министерския съвет да покрие сумата до 190 лева за обезщетение на глава добитък .

 Борисов подреди на Порожанов да отпътува за регионите с чума по животните
Борисов подреди на Порожанов да отпътува за регионите с чума по животните

Лично да следи ограниченията против чумата

Той уточни, че към този момент е направена оценка за овце и кози на 150 лева .

" Ще предложа едно нарастване, с цел да стигнем до обезщетение от 190 лева Ще предложа тази разлика да бъде утвърдена от Министерския съвет ", посочи Порожанов, като посочи, че " междинните цени, които са заложени в методологията на агростатистиката, не постоянно отразяват най-добре ".

Сред слабостите, които министър Порожанов регистрира, е незадоволително положителната работа на Агенцията по храните и работата им с хората .

По думите му, тази болест за пръв път влиза в Европейски Съюз .

 Българска социалистическа партия изиска следствие и истината за убитите животни в Странджа
Българска социалистическа партия изиска следствие и истината за убитите животни в Странджа

Според левицата визитата на Порожанов е закъсняло

" Една извънредно рискова болест , която може да нанесе провали ", разяснява министърът.

По отношение на възможни наказания, министърът посочи, че страната ни ще бъде оповестена като страна със заболяване, ще бъде възбранен износът на всевъзможни артикули от овцевъдния бранш - модифицирани кашкавали, сирена, месо. България има 1,350 млн. овце.

По думите му, по тази причина напъните са ориентирани към тези седем зони, в които се прави наблюдението да се съблюдават рестриктивните мерки - да не се разнасят напред-назад животните в страната, както и техни артикули . Той напомни, че чумата, почнала от Африка, е минала през Мароко, след което Азия и за жалост Турция сега също е обхваната.

 Недоволни блокираха умъртвяването на овце и кози в село Шарково
Недоволни блокираха умъртвяването на овце и кози в село Шарково

Избиването се наложи поради огнище на чума

" Тези погранични общини, в които сме им поставили забрана към този момент, има открити пет огнища . Пробите, които взехме от първите две огнища, са позитивни и са доказани от Европейската лаборатория. До момента сме взели над 6 000 проби, доста от тях още се обработват, само че в три от обитаемоте места, в това число и село Малко Шарково, където през вчерашния ден бях, също има позитивни проби ", съобщи Порожанов.

Министърът призна, че е обезпокоен от създалата се обстановка. Притеснен съм като цяло . Африканската чума идва доста неприятно - би трябвало да предприемем превантивни ограничения, настоя той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР