Близо 34 000 тона от софийските отпадъци са изгорени в

...
Близо 34 000 тона от софийските отпадъци са изгорени в
Коментари Харесай

Неведомите пътища на софийския боклук

Близо 34 000 тона от софийските боклуци са изгорени в циментовия цех на компанията " Холсим " и две топлоцентрали, свързани с Христо Ковачки, през тази година. От 2016 година насам всяка година в съоръжения в страната се изгарят сред 50 000 и 60 000 тона отпадъци, излезли от завода за боклук на столицата.

Много по-големи количества обаче действително отиват в депа за боклуци, въпреки публично да става въпрос за " оползотворяване на примеси “. Само до края на септември 2019 година по този метод са третирани над 84 000 тона отпадъци, обработени в завода за боклук. Други над 38 500 тона са изхвърлени на единственото публично работещо хранилище за боклук на София – " Садината “.

Това демонстрират публични данни на общината, както и информация, която Mediapool получи по Закона за достъп до информация.

От данните излиза наяве, че работещият от септември 2015 година цех за преправка на столичните боклуци е надалеч от осъществяването на заложените количества за произвеждане на така наречен RDF гориво. В момента то се гори в съоръжения в страната, а в бъдеще би трябвало да се употребява за произвеждане на парно и топла вода от " Топлофикация – София ". Капацитетът на завода, както и на бъдещата когенерация на столичното парно, е 180 000 тона гориво на година. В същото време досега оптимално е създаден и оползотворен три пъти по-малко RDF.

Обяснението на Столичната община е, че количеството на горивото - замислено като главен краен артикул на завода за боклуци, зависи от интереса на циментовите фабрики и топлоцентралите. Колкото RDF желаят те, толкоз създава и заводът.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР