Близо 319 000 туристи са преминали до края на август

...
Близо 319 000 туристи са преминали до края на август
Коментари Харесай

Близо 319 000 туристи посетили за осем месеца музеите в Търново

Близо 319 000 туристи са минали до края на август през музейните обекти, които стопанисва Регионалният исторически музей във Велико Търново. За осеммесечието на тази година растежът на туристите е с към 1500 в съпоставяне със същия регистриран интервал за 2017 година Това заяви Сноя Петрова, основен организатор в РИМ.

Броят на непознатите туристи надвишава съществено този на българските като 146 458 са иностранците, посетили остарялата столица, а 97 979 – българите. Тенденцията е за втора поредна година.

Най- доста от европейските туристи са били румънските жители. За интервала през обектите на РИМ са минали 21 422 румънци. Тази година се записва взрив на испанските туристи, които са били над 12 500 и означават сериозен растеж.

„Италианските туристи обичайно се интересуват от нашите монументи на културата и посещават постоянно повече от един, а постоянно и три, и четири обекта“, разяснява още Петрова.

Гостите от Австрия са били 6 500, от Англия – 8000, от Франция – повече от 15 000. Ръст бележат и туристите от Русия, които за осемте месеца са повече от 8 500, като те посещават обектите най-вече фамилно, а не проведено както преди години.

Статистиката сочи, че азиатските туристи също се усилват с всяка измината година. Само от Китай те са над 8000, още толкоз са гостите от Корея, Хонг Конг, Малайзия и други

„Туристите от круизите по река Дунав, които са повече от 20 години, обичайно посещават Търново и Арбанаси. И най-вече в тези круизи са американци, австралийци и канадци. Те посещават обичайно църквата „ Рождество Христово “ в село Арбанаси, Царевец и много от тях – църквата „Свети Петър и Павел“. Броят им за осеммесечието надвишава 23 000 индивида.

Най-посещаваният обект освен във Велико Търново, само че и в цяла България, е архитектурно- музейният резерват Царевец. Регионалният исторически музей даже е получил документ, който удостверява този висок интерес и посещаемост на крепостта. За първото полугодие средновековната цитадела са посетили над 106 хиляди туристи, а още 62 хиляди са минали през юли и август.

Музейните обекти, които стопанисва РИМ във Велико Търново са общо 18. Сред тях са Царевец, Трапезица, Мултимедийният посетителски център, музеите „Възраждане и Учредително събрание“, Археологическият музей, музей „Затвора“, къщата – музей на Филип Тотю, всички църкви и къщи в Арбанаси, резервата Никополис пъкъл Иструм и други

Редовният билет за всички музеи без Мултимедийния посетителски център са с цена 6 лв.. Билетите за пенсионери над 60 години костват по три лв., а за възпитаници е два лв. билета. В образователно време учащите могат да посетят проведено два обекта платено, а третият да посетят гратис. Отделно музеят предлага пакетни билети, които са двудневни. Те са с цена от 20 лв. самостоятелния пакет, който допуска посещаване на 10 музея по желание от съществуващите 18.

РИМ предлага и фамилни двудневни пакети, които костват 30 лв., които дават опция цялото семейство да прегледа 10 обекта по желание за тази сума.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР