Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина,

...
Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина,
Коментари Харесай

Проучване: Около една трета от българите в чужбина биха се върнали в родината

Близо 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, други 21% се двоумят. Това демонстрира анкета, извършена от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) измежду повече от 4000 наши сънародници в над 70 страни. Една трета от интервюираните споделят, че главната им мотивация да се завърнат е опцията за развиване.

През последните пет години българската софтуерна промишленост се развива с бързи темпове. През 2017 година растежът на сектора е съвсем 20%. Оперативните доходи са на стойност 2,54 млрд.лв., което е двойно нарастване по отношение на 2012 година Това сочи Барометър за положението на софтуерната промишленост, който БАСКОМ изготвя годишно. Докладът е създаден въз основа на данни от допитване до членуващите компании, както и разбор на софтуерната промишленост в България, направен от самостоятелната консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ.

Към момента в сектора са заети над 27 хиляди души , изясни Георги Захариев, член на УС на БАСКОМ. През 2017 година броят на новонаетите в промишлеността се е нараснал с 15% по отношение на миналата година. В тези числа не са включени експертите, които работят в другите браншове като банковия бранш, телекомуникации и така нататък Същевременно всяка втора софтуерна компания възнамерява 25-50% растеж през идната година, само че прогнозата за цялата промишленост е единствено 10% растеж заради липса на задоволително фрагменти.

На фона на тези благоприятни условия , близо 60% от интервюираните декларират, че биха работили в българската ИТ промишленост, само че единствено 20% имат нужната подготовка.

„ В България имаме към този момент добре развита екосистема от университети и академии, както и стратегии на самите компании за подготовка на експерти. Подготовката е на практика ориентирана, тъй че се основават фрагменти с действителни умения. В същото време фактът, че тук се създават нови софтуерни артикули, дава опция за одобрени експерти да работят по планове с висока добавена стойност и да заемат по-отговорни позиции “ – добави Бистра Папазова, началник на „ ЗАвръщането” - самодейност за привличане на българи от чужбина в софтуернаат промишленост у нас.

Според Барометъра всеки пети ангажиран в промишлеността не е ИТ експерт.

Две трети от всички интервюирани, които биха се завърнали, са с висше обучение. А максимален брой искащи да се завърнат са в Англия, Германия и Съединени американски щати.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР