Близо 3000 туристи, дошли през фалиралия вече туроператор Томас Кук

...
Близо 3000 туристи, дошли през фалиралия вече туроператор Томас Кук
Коментари Харесай

След фалита на Томас Кук: България обмисля колективен иск, а в Испания 500 хотели затвориха

Близо 3000 туристи, пристигнали през банкрутиралия към този момент туроператор " Томас Кук " са към момента у нас. Заявиха от министерството на туризма. Предтои чужденците да бъдат превозени до родината си идващите дни.
В момента се българските хотелиери се събират за присъединяване в групов иск против туроператора, вървят и съвещания с министър Николина Ангелкова. Тя разгласи, че напълно скоро ще има среща със синдиците на банкрутиралата компания. У нас към момента няма хотели или туроператори пред банкрут.
В Испания обаче обстановката е много по -тежка. Стотици хотели са изправени пред заплахата да затворят поради краха на английския туристически колос „ Томас Кук “. Предупреждението пристигна от ръководителя на Испанската хотелиерска федерация.
" 500 хотела неотложно ще се затворят заради срутва на „ Томас Кук “ и обстановката може да се утежни, в случай че държавното управление не предприеме незабавни дейности ", съобщи за бизнес изданието „ Синко Диас “ Хуан Молас, началник на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване.
А сумата в неплатени сметки, останали след краха на туроператора, ще бъде доста по-висока от първичната оценка 200 милиона евро (220 милиона долара), съобщи Молас, чиято организация съставлява 15 000 бизнес организации.
" Ще бъде доста повече. Сумата единствено за осем вериги е близо 100 милиона. "
От тези хотели, които са изправени пред неотложно затваряне, 100 бяха извънредно подвластни от „ Томас Кук “, сподели той, до момента в който останалите разчитаха на компанията за сред 30 и 70 % от техните клиенти.
Хотел във Фуертевентура, вторият по величина от Канарските острови, неотдавна се е сдобил с надстройка за 20 милиона евро и в този момент е изправен пред затваряне на 700 стаи, „ които ще бъдат празни от 7 октомври “ и 200 чиновници, които ще бъде заставен да уволни.
Най-тежко наранени са тези на Канарските и Балеарските острови, където са наранени 40% от хотелите.
Промишлеността сформира спешен проект, който ще бъде показан на министъра на туризма Рейес Марото на идващото съвещание на борда на туризма на Испания на 7 октомври. Той ще засегне и незабавния въпрос за въздушните връзки с Канарските острови.
Експертите в промишлеността се притесняват, че въздействието там може да бъде даже по-опустошително от другаде, защото курортът е доста известен като зимна дестинация измежду туристи от северна Европа.
„ Започва натовареният сезон и „ Томас Кук “ държеше 30 % от въздушния потенциал “, сподели Молас, акцентирайки, че изгубването на туристическия пакет може да засегне към 1,3 милиона самолетни билета като Тенерифе и Лансароте са изключително мощно наранени.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР