Близо 3000 населени места без право да избират кметБлизо 3000

...
Близо 3000 населени места без право да избират кметБлизо 3000
Коментари Харесай

Близо 3000 населени места без право да избират кмет

Близо 3000 обитаеми места без право да избират кмет
Близо 3000 обитаеми места у нас няма да избират кмет на идните през есента локални избори. Причината е, че в тези градове и села живеят по непрекъснат адрес под 350 души.

Едно от главните терзания на хората в селата е, че от най-важните в едно обитаемо място - кмет, поп и даскал - няма да им остане никой.

„ Попът умря, даскалите и те умряха ”, разяснява Венелин Петров, гражданин на село Горно Церовене, пред Нова телевизия.

Загинало в руини е и учебното заведение в монтанското село Горно Церовене, а с него почнали да понижават и хората. Тези, които са останали, разчитат на кмета.

„ Знае всяко семейство от какво има потребност. А в този момент ще ми пристигна някой от града наместник и го назначават на 4 часа ”, разяснява Иван Костов, гражданин на село Горно Церовене.

За последните 10 години в монтанското село Горно Церовене жителите намалели с близо 200 души. „ И паднахме към 342 по непрекъснат адрес и 115 с сегашен адрес. Тук ред към този момент няма за тези неща, идва моментът, когато човек си отпътува, младите са по градовете, въпреки всичко има и младежи тук ”, разяснява Йордан Йорданов, кмет на село Горно Церовене.

От 2016 година с промени в Изборния кодекс е изменен прагът от 150 души в насените места, на които ще се назначава служебно кмет.

„ В до момента настоящия избирателен кодекс има условие за 350 поданици по непрекъснат адрес да бъдат регистрирани. Това значи, че се чака декрет на президента, в който ще бъде регламентирано, по кое време ще бъдат планувани изборите, каква уседналост ще се търси, всичко е в ръцете на законодателя и дали ще се промени този Изборен кодекс ”, съобщи Красимир Иванов от община Монтана.

Само в община Монтана в 2/3 от селата няма да избират кмет на кметство, а ще се назначават служебно. В останалите, които са едвам 8, ще имат право на избор. Но в Горно Церовене няма да имат този късмет.

А във видинската община Макреш няма нито едно обитаемо място над 350 души, в това число и общинското село./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР