Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак

...
Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак
Коментари Харесай

​Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатата

Близо 3000 мъже годишно у нас се разболяват от рак на простатната жлеза. Една трета от тях умират поради закъснялата диагноза. Това обявиха водещи лекари по време на 10-та Национална онкологична конференция край Варна. Заболяването е най-широко публикувано в развитите европейски страни. Основните аргументи за него са методът на хранене и стресът.

Ракът на простатата е измежду най-честите злокачествени болести при мъжете. В ранен етап карциномът няма признаци, само че е изцяло лечим, в случай че се открие в точния момент. Затова лекарите предлагат да се вършат проучвания постоянно.
Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „ Д-р М. Марков ", Варна: Всеки мъж над 45 години до 74-годишна възраст би трябвало да си прави съвсем годишно! Самото проучване на ПСГ се поема от Здравната каса и може да бъде направено при поискване от пациента.
В международен мащаб единствено през предходната година от рак на простатата са се разболели 1 милион и 300 хиляди мъже. В България те са към 700. Смъртността у нас обаче е измежду най-високите в Европа.
Доц. Димитър Калев - СБАЛОЗ „ Д-р М. Марков ", Варна: Ние нямаме проведен скрининг, по този начин както имат всички напреднали страни, нямаме добра организация на обособените стадии на онкологичната помощ.
Само преди половин година у нас беше маркиран революционен скок в лекуването на пациенти с рак на простатата. Това стана с въвеждането на имунонкологията и таргетното лекуване, което удължава живота на пациентите с години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР