Близо 3000 деца от центровете за специална образователна подкрепа ще

...
Близо 3000 деца от центровете за специална образователна подкрепа ще
Коментари Харесай

Близо 3000 деца с увреждания ще се обучават чрез модерни технологии

Близо 3000 деца от центровете за специфична просветителна поддръжка ще се образоват посредством нови софтуерни артикули и съвременни технологии, закупени по национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, оповестиха от Министерството на образованието. За първа година в програмата беше включен модул за модернизиране въз основата на профилираната просветителна среда. Ще бъдат финансирани плановете на 38 центъра, от които 31 държавни и седем общински. Те ще получат 1,6 млн. лева

Със средствата ще бъдат закупени технологии за надзор на компютър с взор. Те дават опция на деца с тежки физически увреждания, които не могат да употребяват ръцете си, да боравят с компютър. Предвижда се потреблението на програмен продукт, с който децата да поддържат връзка посредством синтезирана тирада, да показват мисли и стремежи, да се учат, да употребяват интернет, да беседват в обществените мрежи и посредством е-поща, да пишат или рисуват. Част от центровете ще закупят 3D принтери, които са подобаващи за основаване на предмети или макети с просветителна цел от децата със сензорни увреждания. За децата с детска церебрална парализа ще бъдат закупени бели магнитни дъски с комплекти от магнитни букви и числа, както и други подобаващи просветителни игри.

По модул „ Подкрепа на целодневното образование на учениците “ на националната стратегия ще бъдат финансирани и 87 учебни заведения за съоръжение на кабинети за занимания по ползи. Те ще получат 800 000 лева, като ще бъдат купени книги, игри и материали за разрастване на евентуалните креативен заложби на учениците в региона на науките, изкуствата и спорта. Класните стаи ще могат да се употребяват и за други действия за учениците от начален и прогимназиален стадий, като да вземем за пример тържества или срещи.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР