Близо 300 алпинисти са загинали по пътя към най-високия връх,

...
Близо 300 алпинисти са загинали по пътя към най-високия връх,
Коментари Харесай

Глобалното затопляне разтопи ледовете на Еверест и извади на показ гробище на алпинисти

Близо 300 алпинисти са починали по пътя към най-високия връх, откогато е изработен първият опит за изкачването му (29 май 1953 г.), а две трети от техните тела се считат за заровени в снега и леда, написа БиБиСи (BBC), представен от дир.бг.

Повече от 4800 алпинисти са стигнали до момента до върха на Земята.

" Поради световното стопляне ледената завивка и ледниците бързо се топят и труповете, които са останали заровени през всичките тези години, в този момент са изложени на показ ", споделя Анг-Шеринг Шерпа, някогашен президент на Непалската асоциация по алпинизъм, представен от английската медия.

" Свалихме труповете на някои алпинисти, починали през последните години, само че останалите заровени от дълго време, в този момент излизат на повърхността ", добави той.

Правителствен чиновник, работил като офицер за взаимозависимост в планината, добави: " Само аз съм изтеглил към 10 натрупа през последните години от разнообразни места на Еверест и явно от ден на ден тела се появяват в този момент. "

Длъжностни лица от Асоциацията на операторите на експедиции в Непал (EOAN) обявиха, че са свалили всички въжета от по-високите лагери на Еверест и Лхоце преди сезона, само че оправянето с труповете не е било толкоз лесна задача.

Те означават, че съгласно непалското законодателство, когато става дума за телата, се изисква присъединяване на виновните държавни служби, което е предизвикателство.

" Този въпрос би трябвало да бъде приоритет както за държавното управление, по този начин и заалпинистката промишленост ", сподели Дамбар Параджули, президент на EOAN.

Ако могат да го създадат откъм Тибетската страна на Еверест (откъм Китай), можем да го създадем и ние тук, добави той. Телата се отстраняват от китайската страна на планината, на север, когато стартира пролетният сезон за катерене.

През 2017 година ръката на мъртъв планинар се появи над Лагер 1. Операторите на експедицията обявиха, че са изпратили професионални катерачи шерпи, с цел да реалокират тялото.

Същата година на повърхността на ледника Кхумбу се появи друго тяло. На това място, известно и като Ледопада, се появяват множеството мъртви тела през последните години, означават катерачите.

Друга околност, на което са се натъквали на мъртви тела, е регионът на Лагер 4, именуван още Южния проход, който е релативно еднакъв.

" Ръце и крайници на трупове са се появявали и в базовия лагер през последните няколко години ", съобщи чиновник на неправителствена организация, настояща в района. " Забелязахме, че равнището на леда в и към базовия лагер се намалява и по тази причина телата се демонстрират. "

Експертите са пресметнали, че свалянето на трупове коства от 40 000 $ до 80 000 $.

Едно от най-трудните сваляния до момента е от височина 8700 м, покрай върха, сподели Анг-Шеринг Шерпа. Тялото беше изцяло замръзнало и тежеше 150 кг и трябваше да бъде пренесено от труднодостъпно място на тази височина.

Всяко решение за това какво да се прави с мъртвец в планината е доста персонален въпрос, споделят специалистите. " Повечето катерачи избират да бъдат оставени в планините, в случай че загинат ", споделя Алън Арнет, прочут планинар, който и написа по тематиката.

" Така че ще се счита за неуважително просто в случай че свалите тялото, в случай че то не би трябвало да бъдат преместено от маршрута за катерене или в случай че фамилията го желае ", означи Арнет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР