Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс

...
Близо 300 000 души от всички видове въоръжени сили, плюс
Коментари Харесай

АФП: Репетиция за война! НАТО осъди остро гигантските руски военни маневри Восток-2018 с участието на китайски войски

Близо 300 000 души от всички типове въоръжени сили, плюс китайски бойци: Русия започва на следващия ден най-големите военни маневри в историята си, наказани от НАТО като подготовка за " огромен спор ".

Това голямо разрастване и присъединяване на китайската и на монголската войска в маневрите " Восток-2018 ", които ще се проведат от 11 до 17 септември в Източен Сибир и в съветския Далечен изток, става в подтекста на нестихващо напрежение със Запада по отношение на украинската рецесия, спора в Сирия и безбройните обвинявания в интервенция в политиката на Запада, написа организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Руската войска съпостави идните маневри със " Запад-81 ", в границите на които преди близо 40 години бяха мобилизирани сред 100 000 и 150 000 бойци от Варшавския контракт в Източна Европа - това бяха най-големите военни маневри, проведени в миналото през руската ера.

" Ще наподобяват ненапълно на " Запад-81 ", само че ще бъдат по-внушителни ", съобщи в края на август съветският министър на защитата Сергей Шойгу, в детайли описвайки участващите в маневрите сили и средства: 300 000 бойци, 36 000 бойни машини, 1000 самолета и 80 кораба.
 



" Представете си по какъв начин 36 000 бойни машини се движат по едно и също време: танкове, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата. И всичко това, несъмнено, в условия допустимо най-близки до бойните ", разясни Шойгу с възторг.

Всички модерни оръжия на съветската войска ще бъдат тествани по време на маневрите: ракетите " Искандер ", способни да носят нуклеарни бойни глави, танкове Т-80 и Т-90 и най-новите бойни самолети Су-34 и Су-35. По вода съветският флот ще разположи няколко фрегати, въоръжени с ракети " Калибър ", които бяха тествани в Сирия.

Докато в предходните съветски военни маневри района " Восток-2014 " взеха присъединяване 155 000 бойци, то в " Запад-2017 ", проведени наоколо до границите на Европейски Съюз, съгласно Москва са взели участие единствено 12 700 души, а съгласно Украйна и балтийските страни - много по-голям брой.

Руският президент Владимир Путин, който ще взе участие в Икономическия конгрес във Владивосток в Далечния изток, където се чака и китайският президент, ще участва и на маневрите " Восток-2018 ".

" Става дума за подготовка за бъдеща международна война. Руският общоприет щаб счита, че тя ще стартира след 2020 година и ще бъде или световна война, или серия от районни спорове. А врагът са Съединени американски щати и техните съдружници ", твърди пред Франс прес съветският боен специалист Павел Фелгенгауер.

Според него присъединяване на Китай в ученията, въпреки и единствено с 3200 души, е основен фактор. " Става дума не толкоз за знак, за обръщение, що се касае за подготовка за една действителна широкомащабна война ", твърди той.

Мнението на Фелгенгауер се споделя от НАТО. Организацията съобщи, че маневрите " Восток-2018 " " показват, че Русия се концентрира върху подготовката за огромен спор ".

" Това е в благозвучие с наклонността, която следим от известно време: една по-самоуверена Русия, която усилва бюджета си за защита и военното си наличие ", съобщи представителят на НАТО Дилън Уайт.
 



Притеснения, които предстоящо бяха нюансирани от Русия. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че маневрите " Восток-2018 " ще се проведат надалеч от зоната на отговорност на НАТО и няма да се отразят по никакъв метод на сигурността на страните членки ".

От 2014 година и сериозното утежняване на връзките сред Москва и Запада Русия усили броя на огромните си военни учения, от Кавказ през Балтика и чак до Арктика, противопоставяйки се на разширението на НАТО до границите си, което възприема като съществена опасност за своята сигурност, съгласно новата съветска военна теория, призната същата година.

Руските маневри в Далечния изток бяха предшествани от учения в Средиземно море, от 1 до 8 септември, в които взеха присъединяване повече от 25 кораба и трийсетина самолета, в подтекста на усилването на съветското наличие наоколо до Сирия, където Русия води военна интервенция от 2015 година

" Восток-2018 " ще бъдат извършени и след стартиралите от началото на месеца военни учения в Западна Украйна, в които вземат участие 2200 бойци от Украйна, Съединени американски щати и страни членки на НАТО.

Говорителят на Кремъл предизвести в края на август: " Отбранителната способността на Русия в сегашната интернационална обстановка, която постоянно е много нападателна и неприятелска към страната ни, е оправдана безусловно и безалтернативно ".

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР