Близо 30% от персонала в Националния дворец на културата ще

...
Близо 30% от персонала в Националния дворец на културата ще
Коментари Харесай

НДК съкращава 30% от персонала си след огромни загуби от епидемията


Близо 30% от личния състав в Националния замък на културата ще би трябвало да бъде скъсен поради огромните финансови загуби, понесени около епидемията от ковид.

Театър Азарян, ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс, Литературен клуб „ Перото “ и кино „ Люмиер Лидл “ резервират своята активност и ще не престават да се развиват като основна част от културното портфолио на НДК, оповестиха от двореца.

В същото време под натиска на актуалната тежка обстановка и непредвидимото за момента бъдеще на събитийния, културен и конгресен бранш управлението на Двореца пристъпва към вътрешно преструктуриране и оптимизация на процесите за да се запази активността даже и в по-ограничен мащаб.

Споделяме паниките на артистичната общественост, на нашите партньорски организации и аудитория, които постоянно са били от първостепенно значение за нас и разчитаме на тяхното схващане и съпричастност. В идващите няколко седмици ни следва натоварен разговор с екипа на НДК, с който дружно ще изградим идващите тактически стъпки в динамичната обстановка, се споделя още в позицията на културната институция.

НДК е 100% държавно комерсиално сдружение, което не е на бюджетна прехрана и оперира напълно на пазарен принцип при неравностойни условия с съперниците ни в културната, събитийната и конгресните действия. Средствата, които отделяме за продуциране на културни събития, са част от общата ни активност, а не такива, които са делегирани или съответно отпуснати за развиването на просвета. Това, че и до този миг продължаваме да го вършим и ще го вършим и в бъдеще, значи, че управлението на НДК осъзнава публичната задача на НДК и смисъла на това да бъдем водещ културен център.

Отнасяме се деликатно към всяка професионална и човешка орис, даваме си сметка, че като държавно комерсиално сдружение сме натоварени с по-висока обществена роля и я изпълнихме, запазвайки недокоснат екипа даже в трите най-тежки месеци, когато имахме и най-високи разноски. Но измененията към този момент са нетложни и тяхното закъснение ще е демонстрация на неприятно ръководство и исторически нарцисизъм по отношение на ориста на НДК, написа още в известието.

Към всяко от културните пространства, както и към продуцираните от НДК фестивали управлението подхожда с деликатен разбор и с цялостното схващане, че Театър Азарян, ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс, Литературен клуб „ Перото “, кино „ Люмиер Лидл “, Киномания и Новогодишен музикален фестивал са значима част от основаването, развиването и надграждането на цялостната културна среда в последните години. Категорични сме, че тези пространства и фестивали ще продължат да съществуват и да се развиват, тъй като са натоварени с доста смисъл, значимо културно наличие и са сериозен генератор на аудитория за просвета и изкуства.

Театър Азарян и ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс в никакъв случай не са имали статута на останалите театри в страната. Те не получават дотации за билети, не поддържат свои трупи и действат на правилото на открити и самостоятелни подиуми под шапката на НДК, ползвайки материалната база, финансов, учредителен, механически, логистичен и административен запас на НДК. Ползват се също по този начин и с безусловната поддръжка на мениджмънта на НДК.

Много от плановете, които са част от стратегиите на Театър Азарян и ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс, както и Киномания и Новогодишен музикален фестивал, се осъществят взаимно с партньорски организации и с помощ от стратегиите на Министерство на културата и Столична община, както и привлечено в допълнение финансиране от други институции, фондации и прочие На всички тях изричаме признателност и ги уверяваме, че през новия сезон оставаме компактно ангажирани с всички планувани планове, които обезпечено ще се случат.

За задачата се резервират ръководителите на отделите на Театър Азарян, ДНК-пространство за актуален танц и пърформанс, както и основни специалисти, които обезпечават културното програмно наличие на НДК, с цел да се продължи наложената креативната линия във всички културни пространства и планове, като в същото време се създадат и промени, съобразени с новите действителности. Техническото и логистично застраховане на Театър Азарян и ДНК се поемат от общите механически и организационни екипи на НДК.

Дейността на „ Перото “, кино „ Люмиер Лидл “ и Национален център за книгата продължава, както и до момента, само че при усъвършенстван екип. Двата съществени фестивала Киномания и Новогодишен музикален фестивал също се резервират при очакване те да приспособяват тазгодишните си концепции и стратегии към новите действителности.

Ежедневно изменящата се среда поради covid-19 слага всички субекти в културния бранш и на събитийния пазар в непрекъсната динамичност. Така е в целия свят и НДК не е изключение от това. Примерите са доста – Шекспировият Глоуб Тиътър разгласи, че е заплашен от закриване, театрите на Бродуей остават затворени най-малко до началото на 2021, световноизвестният Цирк дьо солей разгласи банкрут, Роял Албърт Хол остава затворена без изясненост по кое време ще възвърне събитията си, Метрополитън опера се надява да отвори към Коледа, а Барбикан център отваря на 13 юли при най-малък размер от събития. Стотици компании в тази промишленост редуцират в десетки пъти разноските и числеността си. На този декор НДК непрекъснато търси способи да преодолее сложната обстановка и в тези условия осъществяваме към този момент и първите си събития на закрито при понижения потенциал на залите и цялостно съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Засега обаче поръчките на уредниците за провеждането на събития на закрито са плахи и несигурни.

Вярваме, че сложният интервал, през който прекосяваме, както и нуждата от промяна, пред която сме изправени, са шансът ни да съхраним културните обичаи в Двореца и да изградим едно по-добро бъдеще за най-големия културен и конгресе център на Балканите ", оповестяват още от двореца.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР