Близо 30 години след демократичните промени у нас, България остава

...
Близо 30 години след демократичните промени у нас, България остава
Коментари Харесай

България остава непълна демокрация, №46 сме в света - между Панама и Аржентина

Близо 30 години след демократичните промени у нас, България остава непълна народна власт, демонстрира Индексът на демокрацията за 2018 година на The Economist Intelligence Unit. Страната ни се намира на 46-о място от общо 167 със междинен резултат по 7.03. Непосредствено преди нас е Панама (№45), а 47-ото място разделят Аржентина и Ямайка.

№1 в света е Норвегия (9.87). С нея страните с цялостна народна власт са 20.

Последна, №167 е Северна Корея, демонстрира 11-ото издание на Индекса, което обгръща съвсем цялото население на земята - 165 самостоятелни страни и две територии.

България

От петте изследвани индикатора страната ни се показва най-добре в " Изборен развой и плурализъм " (9.17). На второ място е " Граждански свободи " (7.94), на трето - " Политическо присъединяване " (7.22). На предпоследно място е " Функциониране на държавното управление " (6.43). Най-зле е ситуацията у нас по индикатора " Политическа просвета " (4.38).

В районната статистика за Източна Европа сме №7, където първа е Естония (№23 в света), следвана от Чехия, Словения, Литва, Латвия, Словакия. Всички тези страни са избрани като непълни демокрации, както и класираните след нас: Полша, Унгария, Хърватия, Сърбия и Румъния.

Няма смяна в междинната оценка на България по отношение на 2017 година Тя остава 7.03. Най-висока е оценката ни през 2015 година - 7.14, по-добра е тя и през 2006 година - 7.10.

Източна Европа

Източна Европа няма нито една цялостна народна власт.

През 2018 година междинният показател на демокрацията тук се усъвършенства нищожно - от 5.40 през 2017 година (най-ниското равнище, откогато той се мери, т.е. от 2006 г.) на 5.42. Минималното усъвършенстване се дължи на по-добрите индикатори на страни като Армения, Естония и Македония, което компенсира внезапния спад при Русия и Грузия. В 11 от 28-те страни се следи застой. В 8 страни има утежняване, в 9 - усъвършенстване, постоянно от ниско равнище.

Нито една страна не трансформира категорията, в която е била (те са: цялостна народна власт, непълна народна власт, хибриден режим, авторитаризъм). Нито една от страните в района не е цялостна народна власт. 12 са непълни демокрации (всички 11 страни членки на Европейски Съюз плюс Сърбия). 9 са хибридните режими (Западните Балкани без Сърбия, Украйна, Молдова, Армения, Грузия, Киргизстан). Останалите са властнически режими.

Тази картина демонстрира, че макар дребния прогрес през 2018 година установяването на демокрацията в Източна Европа е проблематично и придружено от слаба политическа просвета, компликации в отстояването на правилото за господство на закона, присъща е корупцията, някои страни отхвърлят демократичните демократични полезности, вместо които се ръководи със мощна ръка, което отслабва основите на демокрацията.

Сред непълните демокрации усъвършенстване има в Естония, Чехия, Литва и Латвия, до момента в който при Словакия, Унгария, Хърватия и Румъния има утежняване. Словакия резервира 44-ата си позиция, само че сборът от индикаторите ѝ се свива от 7.16 на 7.10 поради намаляването на оценката за " Граждански свободи " след убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк и годеницата му Мартина през февруари 2018 година В Унгария политиката на министър-председателя Виктор Орбан е повода за спада. Румъния също има по-лоша оценка за " Граждански права " след въвеждането на няколко закона, които понижават успеваемостта и независимостта на правосъдната власт.

При хибридните режими в района максимален напредък отбелязва Армения - до 4.79 от 4.11 през 2017 година, което я изкачва от 111-о до 103 място. Македония, Черна гора и Босна и Херцеговина имат прогрес, до момента в който Молдова и Грузия - спад.

Светът

За първи път от три години насам световната оценка за демокрацията остава постоянна. Като цяло няма спад, само че няма и усъвършенстване.

Една страна - Коста Рика - минава от непълна в цялостна народна власт. Никарагуа обаче от непълна народна власт се е трансформирала в властнически режим.

При 42 страни има утежняване по отношение на 2017 година, 48 записват нарастване на сбора точки по индикаторите. Но в процентно отношение по-малко хора от международното население живеят в някаква форма на народна власт (47.7% при 49.3% през 2017 г.). Много малко от тях (4.5%) живеят в цялостна народна власт. Над 1/3 от популацията е под властническо ръководство, като най-големият дял тук е за Китай.

Държавите с цялостна народна власт са 20, с непълна - 55 (43.2%), с хибриден режим - 39 (16.7%), с властнически режим - 53 (35.6%).

Продължава на стр. 2

Страница на публикацията: 0102
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР