Близо 30 дка настилки ще бъдат подменени с ремонта на

...
Близо 30 дка настилки ще бъдат подменени с ремонта на
Коментари Харесай

В Пловдив подменят плочките на Дража

Близо 30 дка настилки ще бъдат сменени с ремонта на площад " Централен ", като това ще стане с близо 4 млн. лв.. Поръчката по модерния в последно време прийом " инженеринг " към този момент извършва компанията " Драгиев и ко ", която е наета да смени плочките на Дража. Майсторите от дълго време са на терена, само че детайлности за това по какъв начин ще наподобява лицето на Пловдив след ремонта бяха показани пред жителите едвам през вчерашния ден. Това се случи по време на закъснялото публично разискване, проведено от градската администрация в Дома на културата “Борис Христов ”. Имаме утвърден абстрактен план в НИНКН, откъдето изискват да не се позволява никакво ново строителство в зоната, прецизираха от общината.

Идейният план за площад " Централен " включва четири съществени стадия -площадното пространство, реставрацията на форумите - запад и север, както и подлез " Тримонциум ", обясниха проектантите арх. Румяна Пройкова и арх. Джугаланов по време на срещата. Те показаха в детайли своята идея за зоната. Основната работа по площада е обвързвана с замяна на настилките. „ Те са значими за нас, тъй като дефинират графиката на площадното пространство, обясниха проектантите. За форумната част те избират ярък гранит, останалите зони от площада, които подхождат на античните улици, ще се изпълнят със сиенитени плочки. Близо половината от настилките обаче се подменят с изкуствените блокчета на „ Земелрок ”, което провокира бурни реакции в залата. „ Защо харчим близо 10 милиона за площада, с цел да го покрием с бетон ли ”, питаха жители ”. От общината обясниха, че обсегът на поръчката за площада е по-голям и близо 7 млн. лева от сумата отива за реконструкцията на оборудването под Централна поща.

С новия план концепцията е археологическите находки да бъдат интегрирани в актуален площад, като като се изключи че ще бъдат експонирани, те ще се включат в действителния живот посредством зони за рекреация и просвета. Зелените площи имат особено място в плана - най-важното е, че те би трябвало да създадат прехода сред площада и Цар-Симеоновата градина. Освен тях се плануват водни резултати и фонтани, които да наподобяват тези отпреди 2000 години.

Големият акцент в плана е върху площад " Централен " и по-конкретно площадното пространство, заключено сред Пощата, някогашния Партиен дом и Военния клуб. Концепцията е в плана да се включат античните детайли от разкопките на Форум Запад - Арея, стилобат, носещ мраморната аркада на Форума, пешеходно пространство (Амбулацио), античните магазини, античния тротоар и улиците. Елементите на форумния комплекс са планувани с настилка от натурален камък (гранит). В югозападната част на поредицата антични магазини се възнамерява удължена водна повърхност за хладина в горещите летни дни. Така тя попада покрай съществуващото водно каре към Военния клуб, което ще се реконструира занапред. Още една водна повърхност ще има пред Концертна зала - тя е развита с водоскоци, с алея и пейки.

Връзката от площада към подлез " Тримонциум " е посредством уголемен метод, разделен към паркинга със зелена линия - шубраци и дървета за изолираност и сянка. В това пространство ще се устройват краткотрайни базари, ще има пейки за отмора и наблюдаване на Форум-юг и изток, места за рисуващи художници, както и краткотрайни преместваеми уреди (тенти, сергии, шатри). Самият подлез " Тримонциум " се нуждае от естетизиране, само че той участва единствено в идейното решение като значима връзка на Площада с източната градска част по ул. “Капитан Райчо “, прецизират проектантите.

На входа на основната улица към площада е планувана монументална пластика -аркада от стилизирания архитектурен ордер на Форума. Нейната структура е железна, самоносеща се мрежа, скулптирана по архитектурните детайли - колони, арки и архитрав. Към площада гравитира и пространството северно от Пощата. Тук ще се слага конструкция от дървени седалки - стъпала, с места за сядане и аспект към конгрес Север.

На площада е планувано да се разположи макет на хипотетично приключената форумна постройка с Ареята, а в северозападния ъгъл на Централна поща, където се образува мъртво вдлъбнато пространство, ще има ефектна зелена стена, която ще контактува с парка. Успоредно на западната фасада на Пощата се развива ажурна железна пергола за увивна, пълзяща растителност, която да обезпечава сянка за почиващите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР