Близо 30 държави и над 300 боксьори, сред които олимпийски,

...
Близо 30 държави и над 300 боксьори, сред които олимпийски,
Коментари Харесай

Българските боксьори стартират олимпийската година с амбиции за добро представяне на купа Странджа

Близо 30 страни и над 300 боксьори, измежду които олимпийски, международни и европейски медалисти, ще вземат присъединяване в 75-ото издание на интернационалния боксов шампионат " Странджа ".

Състезанието започва през днешния ден и ще продължи до 11 февруари в зала " София ", като то ще бъде и първата инспекция за българските представители в хода на олимпийската 2024-а година.

В влиятелната конкуренция ще вземат присъединяване общо деветима родни състезатели, които през последните седмици се готвиха интензивно на високопланинската база " Белмекен ". Единственият ни представител при мъжете с квота за Париж 2024 Хавиер Ибаниес, за жалост, ще пропусне купа " Странджа " поради здравословни проблеми.

" Доволни сме от подготовката. Нямаме контузени състезатели. За нас купа " Странджа " ще бъде значима инспекция, защото след това следва олимпийската подготовка ", съобщи селекционерът на националния ни тим Жоел Арате.

Според него главната конкуренция на купа " Странджа " ще пристигна от представителите на Узбекистан, Китай, Венецуела и Йордания.

Кубинецът разяснява и проблема с Петър Белберов, който изяви предпочитание още веднъж да се бори за присъединяване на Олимпийските игри, като Арате е безапелационен, че с цел да е част от отбора ни, някогашният ни бронзов медалист от международно състезание би трябвало да организира подготовка с него. За момента титуляр при най-тежките е натурализирания кубинец Йордан Морехон.

" За нас е по-добре да има конкуренция, тъй като това подвига равнището на всички състезатели. На " Странджа " в този момент ще забележим в каква форма се намират и двамата боксьори и по-късно може да организираме спаринг ", показа кубинският експерт.

На олимпийската подготовка в края на февруари при мъжете ще забележим четирима боксьори, а задачата на надпреварата в Италия е спечелването на най-малко 2 квоти.



При дамите на шампионата за купа " Странджа " ще забележим 6 родни състезателки, които също организираха добра подготовка, само че в залата в " Дианабад ".

" Нямаме здравословни проблеми. Има въодушевление измежду девойките. Игрово девойки се намират в положително положение, откакто предходната седмица организирахме спаринги с боксьори от Монголия, Алжир и Франция. Най-важно е да поиграем против положителните състезателки, които към този момент имат квоти за Париж 2024. За мен " Странджа " тази година ще бъде едно мини международно състезание ", съобщи наставникът на женския ни внушителен отбор Борислав Георгиев.

За българските боксьорки годината също се обрисува да бъде натоварена година, като на олимпийската подготовка ще забележим три състезателки. Сред тях няма да са Станимира Петрова и Светлана Каменова, защото двете към този момент имат квоти за Игрите, а селекционерът се надява на спечелването на най-малко още една виза.

" Ако кажа, че тръгваме за по-малко от три квоти, бих обидил някое от девойките. Надявам се да вземем най-малко една. Най-важното обаче е всички да са здрави, да упражняват със същия възторг и се надявам да имаме триумфи и на олимпийските игри ", приключи Георгиев.

Целия материал на Десислава Францова гледайте във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР