Близо 3 километра бракониерски мрежи са извадили от морето край

...
Близо 3 километра бракониерски мрежи са извадили от морето край
Коментари Харесай

Близо 3 км бракониерски мрежи за улов на калкан са извадили от морето край Варна за месец

Близо 3 километра бракониерски мрежи са извадили от морето край Варна единствено за месец чиновниците на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. Мрежите са за улов на калкан. Освен противозаконния лов на риба на деликатесната риба, най-честото нарушаване сега е уловът с драгиращи средства на бялата пясъчна мида.

До през днешния ден стопанският улов на калкан в Черно море беше неразрешен, защото рибата беше в размножителния си интервал. Деликатесната риба е една от може би най-предпочитаните от бракониерите поради високата ѝ цена - над 30 лева на кг, а в чужбина тя даже се изкупува доста по-скъпо. Срещу бракониерските нападения се борят инспекторите от Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури.

Д-р Николай Георгиев, който е шеф на бранш " Рибарство и надзор " – Варна към ИАРА, изясни в " Денят стартира ", че калканът е квотирана риба, т.е., тя е под необикновен контрол на Европейски Съюз и Европейска комисия, като тонажът, който България има за тази година, е 70 тона. Той подсети, че през 2019 година квотата е била 57 тона. Следователно квотата от калкан се усилва, което значи, че популацията на тази риба във водите на Черно море последователно се усилва.

Калканът е риба, която когато стартира да си хвърля хайвера, излиза в плитките води, което е причина за по този начин наречените бракониери, да правят такива дейности по неговия улов.

" В интервала на възбраната на територията на бранш " Рибарство и надзор " във Варна имаме извадени към 3 километра бракониерски мрежи за калкан. Бракониерите са извънредно новаторски. Откриването на техните мрежи стартира да става извънредно мъчно ", описа доктор Георгиев.

Мрежите, които пускат, са на към 20-25 метра дълбочина и единственият метод, с който инспекторите могат да ги открият, е със сонар или с тралене - със втурване с дебело въже на огромна железна кука. А бракониерите ги пускат и с цел да знаят къде са, си означават джипиес координати.

Проблем има и с ваденето на бялата пясъчна мида.

Репортер: Петя Иванова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР