Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на

...
Близо 3,5 млн. лв. от националния бюджет са изплатени на
Коментари Харесай

Николова каза колко точно пари дава държавата на туроператорите за всеки докаран турист

Близо 3,5 млн. лева от националния бюджет са изплатени на 20 туроператори, които употребяват чартърни полети. 34 компании подадоха заявки за държавна дотация от 35 евро на седалка. За тази помощ към сектора бяха отпуснати 55 млн. лева от държавния бюджет, а схемата обгръща полетите, осъществени в интервала от 14 май до 31 декември 2020 година, и съставлява първа фаза от антикризисната мярка. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова във Варна.
Тя осведоми още, че от 1 януари тази година стартира реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта от 35 евро е за екскурзиант, дошъл в България в интервала 01.01.2021 – 31.05.2021 година и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на налози или други такси . Тя ще бъде осъществена с към този момент утвърдените, само че неусвоени средства, посочи министърът.
 Прогноза: Ще има всеобщи банкрути на туроператори след март месец 2021 година Прогноза: Ще има всеобщи банкрути на туроператори след март месец 2021 година
Масови банкрути на туроператори се чакат след март месец следващата година. Тогава изтича 12-месечният период, в който те би трябвало да възстановят вз...
Вицепремиерът заяви още, че през декември беше признато изменение в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното използване. По думите ѝ дотацията е планувана за туроператорите и туристическите сътрудници под формата на безплатни средства в размер на 4 на 100 от техния оборот без Данък добавена стойност през 2019 година Финансирането ще може да се употребява предпочитано за компенсиране на загуби, произлизащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.
Общата стойност на държавната дотация е в размер на 51 млн. лева, с които предвиждаме да помогнем безплатно на близо 1600 предприятия, които са в областта на туроператорска и туристическата агентска активност, съобщи Николова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР