Близо 3,5 милиона избиратели в Коста Рика гласуват днес на

...
Близо 3,5 милиона избиратели в Коста Рика гласуват днес на
Коментари Харесай

Оспорван втори тур на президентските избори в Коста Рика

Близо 3,5 милиона гласоподаватели в Коста Рика гласоподават през днешния ден на втория тур от президентски избори с нерешителен излаз. Висшия пост си оспорват претендентът реакционер Родриго Чавес и центристът Хосе Мария Фигерес, съобщи Франс прес.

Шейсет и седем годишният Фигерес и 60-годишният Чавес дават обещание да решат през идващите 5 години проблемите на Коста Рика – с външния дълг, достигащ 70 на 100 от Брутният вътрешен продукт, с бедността (23 на 100 от популацията са бедни), с безработицата, която визира 14 % от костариканците, и свадите с корупцията в обществения бранш.

Шансовете на двамата противници с нееднозначно минало са съвсем равни съгласно последните анкети. Дни преди вота близо 18 на 100 от гласоподавателите към момента се колебаеха, сочат допитванията.

Чавес – икономист, шумно напуснал поста финансов министър в досегашния кабинет едвам 180 дни след назначението си, бе осъден за полов тормоз над две свои сътруднички, до момента в който работел за Световната банка от 2008 до 2013 година

Съперникът му Фигерес към този момент бе отпред на страната от 1994 до 1998 година Без да се стигне до правосъден развой, против експрезидента бе формирано следствие поради съмнения, че през 2004 година е получил 900 000 $ от френската компания „ Алкател “, с цел да печели тя публични поръчки. Като заточеник в Европа Фигерес не отговаряше на призовките и се върна в страната едвам през 2011 година, щом делото бе прекъснато по отминалост.

При всяко състояние нито единият, нито другият ще има болшинство в Народното събрание и бъдещият президент ще би трябвало да се преценява с останалите партии.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР