Близо 3,4 млн. лв. с ДДС (2 804 800 лв.

...
Близо 3,4 млн. лв. с ДДС (2 804 800 лв.
Коментари Харесай

Видеонаблюдението на вота: около 3,4 млн. лв. с ДДС е прогнозната стойност на устройствата

Близо 3,4 млн. лева с Данък добавена стойност (2 804 800 лева без ДДС) е заложената планирана стойност за оповестената социална поръчка за видеонаблюдението на изборите. Това става към три седмици преди вота на 2 април.

Покани са изпратени до трите мобилни оператора у нас – А1, „ Виваком “ и „ Йеттел “. Срокът за подаване на офертите е до 10 март 2023 година Те ще бъдат отворени в понеделник, 13 март, когато ще стартират и същинските договаряния.

Това оповестиха в четвъртък от пресцентъра на Министерството на електронното ръководство. Поръчката е оповестена на Централизираната автоматизирана осведомителна система „ Електронни публични поръчки “.

Обществената поръчка за " доставка на механически устройства и обезпечаване на мобилна съгласуваност на видеонаблюдението в действително време и видеозаснемането след края на изборния ден на 2 април 2023 година " е открита от " Информационно обслужване ".

Тя ще се организира посредством процедура по договаряне без съобщение, когато е належащо наложително възлагане на поръчката заради изключителни условия, написа още в формалното известие.

С цел минимизиране на риска от претоварване на информационно-комуникационната инфраструктура на мобилните оператори, поръчката е разграничена на три лота. Общата планирана стойност на публичната поръчка е в размер на 2 804 800 лева без Данък добавена стойност. Мобилните устройства, стойките за стационарно разполагане на устройствата и  Data SIM картите с обезпечена мобилна съгласуваност по всяка обособена позиция, би трябвало да бъдат доставени на „ Информационна обслужване “ до 21 март 2023 година, се споделя още там.

Вчера главният секретар на МЕУ Ангел Петров заяви, че потреблението на мобилни устройства за видеонаблюдение и видеозаснемане в края на изборния ден е единственото изпълнимо решение за този къс интервал от време, напомня Българска телеграфна агенция.

„ Отпадна опцията да се употребяват камерите в учебните заведения, след разбор на МЕУ, който сподели, че от 12 000 секции в страната, 45 на 100 не са в настоящи учебни заведения “, изясни Петров по време на съвещание на непрекъснатата комисия по административно обслужване и общинска администрация към Националното съдружие на общините в България.

Един ден преди изборите на 2 април мобилните устройства, като част от пакета изборни бумаги, ще бъдат предадени на СИК, заредени, конфигурирани и конфигурирани. Ще бъдат създадени и обучителни материали, които включват документална директива и видеоклип. 

На 1 март Министерският съвет утвърди спомагателни финансови средства към към този момент избраната план-сметка за осъществяване на изборите в размер на близо 6,5 млн. лв., предопределени за обезпечаването на видеонаблюдението и видеозаснемането на изборите. 

Преди дни зам.-председателката и представител на ЦИК Росица Матева акцентира, че няма да има видеонаблюдение по време на гласуването. Камерите ще бъдат включени откакто бъде разгласен краят на изборния ден и те ще бъдат ориентирани към мястото, на което ще се броят бюлетините. 

Днес тя даде повече уточнения на въпроса какво става, в случай че видеонаблюдението не може да бъде осъществено заради аргументи като неналичието на покритие от телекомуникационните компании и други механически пречки, които могат случайно да зародят в изборния ден.

" Там, къдено излъчването не може да се реализира по механически аргументи, то би трябвало да бъде снимано и секционните комисии да предадат записващите устройства в РИК-овете ", изясни Матева.

За гласуването в чужбина към този момент има подадени над 47 хиляди заявки в 77 страни по света.
ЦИК разгласи социална поръчка за 5,4 млн. за компютърната обработка на данните
ЦИК откри и социална поръчка за възлагане на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването, в това число от машинното гласоподаване, и издаването на Бюлетин на ЦИК с механически притежател за резултатите от изборите за народни представители на 2 април. Това се показва в решение на комисията от през днешния ден. Тя реши да разпореди осъществяването на  „ Информационно обслужване “ АД и да насочи покана до сдружението за осъществяване на договаряния и подписване на контракт.

Прогнозната стойност на социална поръчка е в размер на 5 400 000 лв. с Данък добавена стойност.

В решението на ЦИК се показва, че даването на данните за протоколите на РИК се извърши не по-късно от 3 часа след приемането от РИК и потвърждаването на последния секционен протокол, само че не по-късно от 48 часа от привършване на гласуването. 

Също по този начин до 5 часа след приемането на последния секционен протокол от ЦИК изпълнителят дава на комисията разпечатка с всички несъответствия на числовите данни сред базите данни, основани в РИК и в ЦИК. Изчисляването на окончателните резултати да се извърши не по-късно от 5 часа, откакто ЦИК даде на изпълнителя взетите решения по всички разлики в данните.

Крайният период за осъществяване на работата по подготовка, оформяне за щемпел на данните от гласуването и резултатите от изборите за народни представители на 2 април 2023 година, отпечатването им в бюлетин на ЦИК с резултатите от изборите, в това число и на механически притежател, и предаването им в ЦИК, е не по-късно от 12 май 2023 година
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР