Близо 3 000 насели места у нас няма да избират

...
Близо 3 000 насели места у нас няма да избират
Коментари Харесай

В 3 000 насели места у нас няма да се избира кмет


Близо 3 000 насели места у нас няма да избират кмет на идните през есента локални избори. Причината е, че в тези градове и села живеят по непрекъснат адрес под 350 души.

Едно от главните терзания на хората в селата е, че от най-важните в едно обитаемо място - кмет, поп и даскал - няма да им остане никой, споделя Нова телевизия.

„ Попа умря, даскалите и те умряха”, разяснява Венелин Петров - гражданин на село Горно Церовене.

Загинало в руини е и учебното заведение в монтанското село Горно Церовене, а с него почнали да понижават и хората. Тези, които са останали, разчитат на кмета. „ Знае всяко семейство от какво има потребност. А в този момент ще ми пристигна някой от града наместник и го назначават на 4 часа”, разяснява Иван Костов - гражданин на село Горно Церовене.

За последните 10 години в монтанското село Горно Церовене жителите намалели с близо 200 души. „ И паднахме към 342 по непрекъснат адрес и 115 с сегашен адрес. Тук ред към този момент няма за тези неща, идва моментът, когато човек си отпътува, младите са по градовете, въпреки всичко има и младежи тук”, разяснява Йордан Йорданов - кмет на село Горно Церовене.

От 2016 година с промени в Изборния кодекс е изменен прагът от 150 души в насените места, на които ще се назначава служебно кмет.

„ В до момента настоящия изборния кодекс има условие за 350 броя поданици по непрекъснат адрес да бъдат регистрирани. Това значи, че се чака декрет на президента, в който ще бъде регламентирано, по кое време ще бъдат планувани изборите, каква уседналост ще се търси, всичко е в ръцете на законодателя и дали ще се промени този Изборен кодекс”, съобщи Красимир Иванов - община Монтана.

Само в община Монтана в 2/3 от селата няма да избират кмет на кметство, а ще се назначават служебно. В останалите, които са едвам 8, ще имат право на избор. Но в Горно Церовене няма да имат този късмет.

А във видинската община Макреш няма нито едно обитаемо място над 350 души, в това число и общинското село.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР