Близо 29 млн. лв е инвестирала фармацевтичната индустрия през 2018

...
Близо 29 млн. лв е инвестирала фармацевтичната индустрия през 2018
Коментари Харесай

Фармаиндустрията е платила около 30 млн. лв. за обучение на лекари миналата година

Близо 29 млн. лева е вложила фармацевтичната промишленост през 2018 година за подготовка, продължаващо образование и съдействие с медицински експерти и здравни организации. Това демонстрират тазгодишните данни за взаимоотношенията сред фармаиндустрията и здравното съсловие, които се показват за четвърта поредна година. Отчетите се вършат от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България ARPharM, по данни на членуващите 24 компании.

Увеличението на средствата, вложени от фармацевтичния бизнес, е с 1,1 милиона лева по отношение на 2017 година От общите 29 милиона лева, 17,2 млн. лева са предоставени на медицински експерти, а 11,4 млн. лева на здравни и съсловни/професионални лекарски организации, което е с към 1,2 млн. лева повече от 2017 година

И тази година към 65 % от медицинските експерти са дали своето единодушие за обявяване на финансовите им взаимоотношения с фармацевтични компании. Останалите обаче не са.

По данни на " Медияпул " съвсем половината от общото финансиране отива в малцинството лекари от 35%, които не желаят връзките им с промишлеността да бъдат обществени. Информацията беше доказана и пред " Дневник " от асоциацията. От общо 17.2 млн. лв., с които новаторските компании са финансирали образования и възнаграждения за лекари през предходната година, малко над половината - 9 млн. лв. са отишли при лекарите, които са се съгласили имената им и сумите, които са получили, да бъдат оповестени. В същото време малцинството лекари, които не са дали единодушието си за обявяване на връзките им с промишлеността, са финансирани с 8 млн. лв..

Данните демонстрират още, че фармацевтичните компании през предходната година са вложили за научноизследователска активност в България (клинични изпитвания, медицински научни проучвания, неинтервенционални проучвания) посредством локалните структури на фирмите близо 39 млн. лева, което е нарастване с над 9 милиона лева по отношение на 2017 година Общите директни вложения на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас надвишават 150 милиона лв. годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР