Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне Министерство на здравеопазването за

...
Близо 28,5 млн. лв. ще отпусне Министерство на здравеопазването за
Коментари Харесай

Здравното министерство отпуска 28,5 млн. лева на общинските болници

Близо 28,5 млн. лева ще отпусне Министерство на здравеопазването за действия, осъществявани от общинските лечебни заведения по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 година Това оповестиха от ведомството.

Със сумата ще бъдат финансирани действия по оказване на незабавна здравна помощ, действия, попадащи отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, реализирани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени региони на страната; действия, свързани с здравната експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се чака да надвиши 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

Напомняме, че отвън Методиката министерството няма право да отпуска целеви дотации, тъй като това би попаднало в рубрика „ нерегламентирана държавна помощ “, за което страната ни ще бъде глобена от Европейската комисия.

За да подкрепи общинските здравни структури в страната, Министерство на здравеопазването показва подготвеност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските препоръки ще бъдат осведомени с ограниченията за излекуване на държавните лечебни заведения, с цел да ги употребяват като насочна точка за излекуване на изпадналите в тежко финансово положение техни лечебни заведения. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на притежателя – съответните общини.

Анализът, осъществен от екипа на министър Ананиев, е основан върху проучване потребностите на популацията от здравни грижи и действия на територията на всяка от 28-те области в страната, като са регистрирани демографската конструкция на регионите и картината на социалнозначимите болести на популацията. На това съображение Министерство на здравеопазването изрично счита, че вероятно превръщане на някои многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване в диагностично-консултативни центрове, не би оказало отрицателно въздействие върху достъпа на популацията до здравна помощ.

Успоредно с това, с цел да се подсигурява достъпът до незабавна здравна помощ на българските жители, Министерство на здравеопазването, в осъществяване на огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ, планува обновяването или напълно новото създаване на общо 237 филиала и центрове за незабавна здравна помощ.

Освен това, Министерството на здравеопазването припомня, че в границите на договарянията за Националния рамков контракт ще се преразгледат клиничните пътеки, по които работят общинските лечебни заведения, като в същото време Министерство на здравеопазването актуализира и медицинските стандарти. По този метод на общинските лечебни заведения ще бъде дадена опцията да осъществят своята активност в изискванията на финансова непоклатимост и предвидимост.

Към 30.09.2017 година функциониращите общински лечебни заведения са 121, включително – 7 сложни онкологични центъра, 9 профилирани лечебни заведения за интензивно лекуване на фтизиатрични болести, 11 центъра за психологично здраве и 6 центъра за кожно-венерически болести. Общите отговорности на общинските лечебни заведения възлизат на 100,270 млн. лева, а просрочените отговорности са на стойност 44,178 млн. лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР