Близо 25 000 души са снабдявани от водоноски, след като

...
Близо 25 000 души са снабдявани от водоноски, след като
Коментари Харесай

РЗИ уверява: Здравният риск заради водата с уран в Харманли е незначителен

Близо 25 000 души са снабдявани от водоноски, откакто беше открит уран над допустимата норма във водата на Харманли и три прилежащи села. Водата е неразрешена освен за пиянство, само че и за готвене .
Здравният риск е нищожен , увери шефът на РЗИ-Хасково Соня Димитрова, представена от bTV. Специалистът означи, че измерените стойности са 0,043 мг на литър, а нормата е 0,03 мг на литър. Въпреки незначителния здравен риск, въпреки всичко ние сме длъжни да наложим тези ограничавания , разясни тя. Димитрова напомни, че допреди години оптимално допустимата стойност е била 0,06.
Това е първият резултат, който демонстрира отклоняване от проучването на водата в Харманли. Досега не е имало проби, които да демонстрират отклонения по индикатор натурален уран, уточни Димитрова.
Зоната се водоснабдява от 9 кладенеца, а сега работят 6. В един от тях цената е дори над 0,06. Този бунар е спрян, предписали сме на ВиК да извърши разчистване на водоемите и водопроводната мрежа, сподели още шефът на РЗИ-Хасково.
Осигурени са водоноски от ВиК-Хасково. Има и мобилни водоноски, които заредиха кухните, където се готви, както и детските градини, изясни за малкия екран кметът на Харманли Мария Киркова.
Междувременно стана ясно, че Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е почнала инспекция за изясняване на събитията по случая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР