Близо 2100 години малка теракотена армия охранява гробницата на Лю

...
Близо 2100 години малка теракотена армия охранява гробницата на Лю
Коментари Харесай

Откриха мини Теракотена армия в Китай

Близо 2100 години дребна теракотена войска охранява гробницата на Лю Хун, наследник на император Ву, а археолозите в Китай я откриват чак в този момент, оповестява Live Sciene.
Около 300 пехотинци в квадратна групировка, няколко конника и музиканти, както и защитни уреди са застанали пред дълбоката яма, сходно на голямата Теракотена войска, само че разликата сред тях е забележителна – бойците са високи едвам 30 см. и са много по-малко на брой.
Близо 8000 статути, в действителен размер, от които нито една не повтаря другата, са в състава на Теракотената войска и се считат за едно от чудесата на света. Построена е за император Цин Шъхуан, но малко след гибелта му, династията Цин се разпада и нейното място заема династията Хан.
Идеята за керамична войска обаче допаднала на новите ръководещи и те също почнали да копаят ями пред гробниците си, където нареждали дребните си бойци.
В гробницата на Лю Хун се откриват няколко обединения – ямата е обградена от наблюдателници, високи 140 см. В южната част има конница и колесници, а в центъра 300 пехотинци са нащрек в квадратна групировка. В северната част на ямата има дребен павилион, в който се обитават радостните музиканти.
Според публикация, оповестена от археолозите в Chinese Cultural Relics, формата и мащаба на войската допуска, че тя пази голяма гробница, защото единствено монарси и заслужили владетели и принцове биват защитавани от конница и пехота в квадратна групировка.
Малката Теракотена войска е основана близо 1 век след своя първоизточник покрай Линц. Това кара археолозите да имат вяра, че бойците пазят Лю Хун, който живеел в града. Той станал принц относително млад, но същото толкоз рано умрял, без да остави правоприемник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР