Близо 2000 тона стари дрехи събра Българският червен кръст (БЧК)

...
Близо 2000 тона стари дрехи събра Българският червен кръст (БЧК)
Коментари Харесай

Близо 2000 тона стари дрехи сме изхвърлили за почти 4 години

Близо 2000 тона остарели облекла събра Българският червен кръст (БЧК) в специфичните контейнери на организацията за по-малко от четири години. Това оповестиха за „ Монитор “ от организацията. Отделно единствено за два месеца София събра 79 тона вехти дрехи в специфични контейнери на общината. Дрехите се рециклират и употребяват наново, или се подаряват на нуждаещите се.
През 2016 година, когато акцията на БЧК започва, хората са дали 313 440 кг текстил, за 2017-а - 534 380 кг, за 2018 – а - 994 055 кг, а от началото на годината до в този момент 150 000 кг, разясни представителят на БЧК Екатерина Борисова.
Инициативата за разделно събиране на текстилни произведения се реализира взаимно с организацията " Хюманита ", добави Борисова. 92 са контейнерите на БЧК в общо четири града на страната. От тях 60 броя са ситуирани в София, 18 в Пловдив, 12 във Варна и 2 в Перник.
Целта е мрежата от контейнери последователно да обхване цялата страна, като идващият град ще е Бургас. “Предвиждаме това да стане до края на тази или началото на идната година. След това ще инсталираме и в Стара Загора ”, сподели още Екатерина Борисова. Тя изясни, че акцията се реализира по от дълго време действителен модел в Западна Европа.Носените облекла от време на време се събират и се извозват в профилирана фабрика за подбиране, където по-старите и негодни за обличане се рециклират. От тях се създават артикули като почистващи кърпи, тапицерии за коли, материали за топлоизолация и редица други артикули. Част от годните за приложимост облекла се заделят за основаване на спешен запас на БЧК за подкрепяне на потърпевши при бедствия, повреди и рецесии. Друга част от текстилните артикули, които са годни за потребление още веднъж, се изнасят най-вече за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка и Близкия изток.
Извън контейнерите на БЧК, в столицата бяха ситуирани специфични контейнери за текстил. Само за два месеца жителите на града изхвърлиха 79 тона остарели облекла, оповестиха от Столичния инспекторат. 23 кофи за текстилни боклуци са ситуирани в 19 региона в града, а до края на месеца от кметството плануват да сложат и нови 20. В „ Слатина “, „ Изгрев “ и „ Красна поляна “ има по два контейнера за остарели облекла.
Събраният текстил се транспортира от профилираните компании за отнасяне на този тип боклук до техни площадки, където се разделят. Годните за повторна приложимост се отделят, а негодните, да вземем за пример деним и бял текстил, се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават както на съоръжения за произвеждане на изолационна вата, по този начин за произвеждане на памучни парцали за промишлеността. Текстилните материи, които не са подобаващи за директна повторна приложимост като облекла или парцали, и други боклуци, отделени в процеса на подбиране, се балират и предават на други компании за вярно преработване и оползотворяване.
Специалните контейнери са част от системата за събиране и отнасяне на текстилни боклуци, която Столична община стартира да създава при започване на 2019 година „ Целта е последователно да се построи устойчива система за събирането и следващо отнасяне на този тип боклук сходно на останалите към този момент построени и сполучливо работещи 12 системи за събиране на разнообразни потоци боклук в София, в това число опаковки, зелени боклуци, електрическо и електронно съоръжение, рискови боклуци, акумулатори, батерии, излезли от приложимост МПС и други “, обясниха от кметството. Оттам припомнят, че вярното събиране и отнасяне на текстилните боклуци понижава нездравословното им въздействие върху съставените елементи на околната среда, в това число и върху качеството на атмосферния въздух.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР