Близо 2000 души се събраха, за да уважат близо 20-годишната

...
Близо 2000 души се събраха, за да уважат близо 20-годишната
Коментари Харесай

Младото Божоле е тук, посрещнаха го 2000 почитатели на виното в София

Близо 2000 души се събраха, с цел да уважат близо 20-годишната традиция по посрещане на младото вино " Божоле " (Beaujolais Nouveau 2022), съобщи кореспондент на БГНЕС.

" Събитието е толкоз значимо, тъй като свързва България и Франция към традицията за изразходване на вино ". Това съобщи ръководителят на Френско-българската комерсиална и индустриална камара Стефан Делайе преди старта на церемонията по посрещане на младото вино.

„ Денят на Божолето ” обичайно се чества в целия свят и тържественото показване стартира с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! („ Новото Божоле пристигна! ”). Този обред се съблюдава и в България, където всяка година в третия четвъртък от месец ноември стартира потреблението на младото френско вино. Едва по-късно, съгласно Закона за виното във Франция, може да започва продажбата му на международния пазар.
На фотографията: Стефан Делайе
Стефан Делайе изясни, че усетът на „ Божоле ” е остаряла традиция. „ През 50-те години са разрешили на френските производители да отворят бутилките по-рано, тъй като е имало остатък на виното и от този момент празникът е останал като традиция. Близо 70 години хората се събират и пробват това пивко вино ”, уточни той.

Само в София виното посрещат 2000 души, само че традицията се съблюдава по целия свят. „ Тази вечер се чества на всички места по света и се употребяват 30 млн. бутилки в 110 страни и България се подрежда измежду всички столици, които употребяват това вино в еднакъв миг ”, сподели още той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изясни, че за нея е чест да участва на този празник и акцентира, че това е една традиция, която има няколко десетки години история. Йотова уточни, че на това събитие се завързват доста другарства, както и общи планове и хрумвания.

„ Благодаря за голямата активност, която прави представителството на Френско-българската комерсиална и индустриална камара в София. Пожелавам нашите връзки да се развиват все по-добре, освен в бизнес партньорството, само че и във всяко едно отношение ”, сподели още тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР