Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали

...
Близо 200 вина и спиртни напитки се съревновават за медали
Коментари Харесай

Започва “Винария 2024“, състезават се над 200 вина

Близо 200 виновност и спиртни питиета се съревновават за медали от „ Винария 2024 “, която  стартира на следващия ден и ще продължи до 24 февруари в Международен панаир Пловдив. В дегустациите вземат участие проби от България, Италия, Румъния, Молдова, Турция и Гърция.
Прочетете още
На база на получените проби са образувани две комисии. Вината са показани в шест групи – бели, розови и червени от последна и от по-стари реколти. Те се правят оценка по 100-точковата система на Международната организация по лозата и виното (OIV) и са кандидати за „ Златен ритон “.  

13 топ дегустатори правят оценка пробите на виновност тази година. Те са членове на Съюза на енолозите в България, преподаватели от Университета по хранителни технологии и експерти във винения бранш. Повече от половината от тях са интернационалните дегустатори в влиятелни международни състезания. Сред тях са Димитър Димитров, Ангел Кузманов, Лало Гешев, Пламен Танчев, Христо Иванов, ръководителят на Общото заседание на Университета по хранителни технологии доцент доктор Христо Спасов, който е началник катедра „ Технология на виното и пивото “, доцент доктор Николай Стоянов и доцент доктор Надежда Благоева от УХТ. Трима от членовете на дегустационните комисии са носители на наградата „ Енолог на годината “ – Екатерина Гаргова (2010), Надежда Дюлгерска (2013), Димитър Димов (2022). Тази година член на дегустационните комисии на „ Винария “ още веднъж е и известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който е известен като дипломат на италианската просвета по света.

За първи път в границите на " Винария 2024 " ще бъде разгласен и Енолог на годината. За наградата, организиран от Съюза на енолозите в България се състезават трима енолози.  

Номинирани са инж. Светла Рошлева, Елизабет Портева и инж. Димитър Димитров.  За 8-ма поредна година УС на Съюза на енолозите в България ще връчи премия „ Млад енолог “ на обещаващ технолог. Победителят в състезанието „ Енолог на годината “ ще стане прочут на 21 февруари 2024 година от 17 часа в Конгресния център на Международен панаир Пловдив.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР