Близо 200 възрастни пациенти и десетки деца са преминали през

...
Близо 200 възрастни пациенти и десетки деца са преминали през
Коментари Харесай

Хипертонични кризи и инфаркти са регистрирали спешните лекари през празничните дни

Близо 200 възрастни пациенти и десетки деца са минали през 4-те почивни дни към Великден през денонощния Спешен кабинет на Болница „ Тракия “ Парк в Стара Загора.

Най- честите аргументи, довели пациентите в болничното заведение, са хипертонични рецесии, нестабилни стенокардии, световъртежи и алергии, съобщи основната сестра на Спешно приемно поделение Анна Колева, оповестяват от лечебното заведение.

Забелязва се растеж на пациентите с диагностицирано предсърдно мъждене – това е една от най- рисковите сърдечни аритмии. „ Тези пациенти бяха с учестен пулс и бяха съветвани от дежурния кардиолог на болничното заведение. Според положението им бяха ориентирани за хоспитализация или за домашно лекуване. Не мина нито един празничен ден без инфаркт, имахме и няколко пациенти с инсулти “, уточни още ст.м.с. Колева.



Значителен е бил и броят на пациентите със стомашни неразположения и болки в региона на корема по разнообразни аргументи.

Три деца, ухапани от животни в старозагорския зоопарк, също по време на великденските празници, са били обслужени амбулаторно в Спешния кабинет на Болница „ Тракия “. Едното от децата – момче на към 7 години, е било ухапано от маймунка, а две тийнейджърки на 15 и 17 години са били ухапани от пони. Децата са нарушили разпоредбите на сигурност, като са хранели животните с ръка през загражденията. Отървали са се с леки пострадвания, охлузвания по ръцете и следи от зъбите на животните по пръстите. Лекарите са промили пострадванията с йодасепт, сложили са им ваксини против тетанус и са ги превързали с наставление за домашно лекуване. Бащата на едно от децата е изразил страдание пред медиците, че е разрешил на детето си да храни животното непосредствено с ръка.

Директорът на зоопарка, доктор Радослав Михайлов, също уточни, че на всички места в зоопарка са сложени огромни предупредителни табели посетителите да не хранят животните, само че макар предизвестията извършители не липсват. Една жена е потърсила лекарска помощ поради захапване от кърлеж. „ Сезонът на кърлежите занапред стартира и хората би трябвало да внимават доста, когато се разхождат из природата и изключително когато сядат по тревата “, уточни ст.м.с. Анна Колева.

В никакъв случай при захапване не би трябвало да се пробват сами да извадят кърлежа, тъй като рискуват да скъсат тялото му и да провокират затруднения. През идните празнични дни за Гергьовден Спешният кабинет на Болница „ Тракия “ Парк също ще работи непрекъснато. Телефонът за директна връзка с кабинета е 042/987779.

Лекарите от незабавния кабинет НЕ правят визити по домовете с кола за спешна помощ, това е приоритет на сътрудниците от Центъра за незабавна здравна помощ на тел. 112, напомня доктор Ваньо Петров, шеф на Спешно приемно поделение в Болница „ Тракия “. По време на празничните дни разполагаем ще бъдат лекари експерти от всички отделения, които се повикват при нужда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР