Близо 200 страни се споразумяха вчера за правилата за изпълнение

...
Близо 200 страни се споразумяха вчера за правилата за изпълнение
Коментари Харесай

Договорени бяха правила за изпълнението на глобалния пакт за климата

Близо 200 страни се споразумяха през вчерашния ден за разпоредбите за осъществяване на съглашението от 2015 година за битка с климатичните промени, само че съгласно критици липсва задоволителна упоритост да бъдат предотвратени рисковите последици от световното стопляне, съобщи Ройтерс.

След двуседмични договаряния в полския град Катовице обособените страни съумяха да реализират консенсус за по-детайлна рамка на Парижкото съглашение от 2015 година Целта на Парижкото съглашение е да ограничи покачването на междинната температура на Земята по този начин, че да не се допусне тя да се увеличи с повече от 2 градуса спрямо прединдустриалната ера. "Не е елементарно да се реализира съглашение по документ, който е по този начин характерен и механически. Чрез този комплекс от ограничения вие направихте дружно хиляда дребни стъпки напред. Можете да се гордеете ", сподели пред делегатите полският председателстващ договарянията Михал Куртика. След като той удари с чукчето, с цел да възвести, че е реализирано съглашение, при него на трибуната се качиха министри, които се прегръщаха и усмихваха в израз на облекчение у тях след маратонските договаряния.

Преди да стартират договарянията, доста хора чакаха съглашението да не е задоволително изрично. Единството, което беше налице при договарянията в Париж, към този момент се разпадна, а Доналд Тръмп, президентът на Съединени американски щати - които са един от най-големите замърсители в света - има намерение да извади страната си от пакта. Министрите, които бяха изтощени от договарянията, все пак съумяха да изработят 156-страничен документ с правила за осъществяването на Парижкото съглашение, който документ е разграничен на обособени тематики като да вземем за пример по какъв начин страните ще оповестяват и следят своите национални обещания да понижават парниковите излъчвания и по какъв начин ще осъвременяват своите проекти за нездравословните излъчвания.

Само че текст от осем страници от рамковия документ с решения беше подложен на рецензии от някои страни и зелени организации, тъй като съгласно тях не планува повишени упоритости да бъдат понижени нездравословните излъчвания по този начин, че ефикасно да бъде лимитирано покачването на температурата на Земята. "В огромната си част разпоредбите (за изпълнение) на Парижкото съглашение към този момент са направени, нещо, за което можем да сме признателни ", сподели Мохамед Адоу, представител по интернационалните климатични въпроси на организацията "Крисчън ейд ". Той обаче добави, че фактът, че е коствало такива старания обособените страни да бъдат накарани да довършат този развой до дъно, демонстрира, че някои страни не са осъзнали изцяло предизвестието в отчета на Междуправителствената експертна група по климатичните промени.

През октомври в собствен отчет групата предизвести, че с цел да бъде арестувано покачването на температурата на Земята в границите на 1,5 градуса, ще са нужни "безпрецедентни промени " във всеки един публичен аспект. Миналата седмица Саудитска Арабия, Съединени американски щати, Русия и Кувейт отхвърлиха да се употребена думата "приветстваме " във връзка със заключенията в отчета. Решено бе само да се изкаже благодарност за работата по отчета, да бъде приветствано навременното му довеждане докрай и да бъдат поканени страните по съглашението да употребяват информацията в него. За доста страни и острови, които са под опасност от морското ниво, това не е задоволително безапелационна дефиниция, само че я одобриха насилствено в подмяна на други отстъпки.

"Трябва да има директна връзка сред заключенията в отчета и съответните дейности, които ще засилят амбициозността както във връзка с дейностите, по този начин и на финансирането ", сподели пред Ройтерс министърът на околната среда на Гренада Саймън Стайъл. "Предизвикателствата ще са свързани с някои от по-големите играчи, що се отнася до увеличението на техните отговорности и това, което е нужно за същинско действие на Парижкото съглашение ", добави той. В последния миг министрите съумяха да преодолеят невъзможност сред Бразилия и други страни по разпоредбите за отчетност при наблюдението на квотите за въглеродните излъчвания. Това стана посредством отлагането на главната част от полемиката по въпроса за следващата година.
Преговорите на конференцията за климата в Катовице по рамковото съглашение за практическото осъществяване на Парижкото съглашение и неговото финансиране по принцип трябваше да приключат в петък, само че продължиха и през вчерашния ден, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА.

Вчера краят на договарянията в допълнение се забави поради искане на Турция да бъде изменен статутът й съгласно Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по климатичните промени, обявиха източници на конференцията. Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш приветства контрактуваните в Катовице правила за осъществяването на Парижкото съглашение за климата. По думите му те ще се трансфорат в основа за решителни старания за битка с климатичните промени, съобщи ТАСС. Съединени американски щати не поемат никакви отговорности за извършване на Парижкото съглашение, включително и финансови, се споделя в публикувано през вчерашния ден известие на американския Държавен департамент след края на конференцията за климата в Катовице.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР