Близо 200 мигранти, желаещи да влязат в САЩ без виза,

...
Близо 200 мигранти, желаещи да влязат в САЩ без виза,
Коментари Харесай

Нов керван мигранти потегли от Салвадор към САЩ

Близо 200 мигранти, искащи да влязат в Съединени американски щати без виза, макар заканите да бъдат върнати, образуваха нов кортеж в Централна Америка, този път в Салвадор, откъдето потеглиха през вчерашния ден, съобщи Франс прес.
Кандидатите, които споделят, че бягат от бандитизма и мизерията в родината си, се събраха на площад в столицата Сан Салвадор, откъдето с три рейса се насочиха към прилежаща Гватемала. Сред тях имаше доста фамилии с деца, облечени в топли облекла и с раници на гърба.
"Истината е, че нямам огромен избор. Не желая да отпътувам, само че какво да върша тук, сама с две деца. Никой не ни оказва помощ, бандите ни заплашват, тъй че по-добре да заминем ", съобщи 36-годишната Сесилия Бониля, придружавана от синовете си на 5 и 13 години.
На 13 октомври хиляди хондурасци се насочиха към Съединените щати. Те се събират в мексиканския град Тихуана на границата със Съединени американски щати, само че съвсем нямат късмет да я преминат, отбелязва организацията. Към тях се причислиха други мигранти, основно салвадорци.
Междувременно стотици поданици на мексиканския град Тихуана се събраха през вчерашния ден на протестен протест против хилядите централоамерикански мигранти, които са пристигнали там с вярата за нов живот в Съединени американски щати, съобщи Асошиейтед прес.
Напрежението в града, ситуиран до границата със Съединени американски щати, набъбна с прииждането на близо 3000 мигранти през последните дни. Федералното държавно управление счита, че броят им скоро може да доближи 10 хиляди.
Американските гранични управляващи обработват единствено към 100 молби за леговище в граничния пункт "Сан Исидро " сред Тихуана и град Сан Диего в щата Калифорния, отбелязва организацията.
Вчера недоволни поданици на Тихуана размахваха мексикански флагове, пееха националния химн и викаха "Вън! Вън! " по адрес на мигрантите. Те ги упрекваха, че са мръсни, неблагодарни и че съставляват заплаха за Тихуана. Протестиращите показваха също опасения, че техните налози ще бъдат изхарчени за грижи за мигрантите.
Макар че мнозина в Тихуана са съпричастни към ориста на мигрантите и се пробват да им оказват помощ, някои локални поданици ги ругаят, замерват си с камъни и даже ги бият, отбелязва организацията, представена от Българска телеграфна агенция. Това хладно отношение внезапно контрастира с топлите усеща, проявени към мигрантите в Южно Мексико, където жителите на дребни градчета ги посрещаха с топла храна и даже жива музика.
Кметът на Тихуана Хуан Мануел Гастелум назова идването на мигрантите "лавина ", с която градът е зле квалифициран да се оправи. Той пресметна, че мигрантите ще останат в Тихуана още минимум шест месеца, до момента в който чакат разглеждането на молбите им за леговище.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР