Близо 200 малки момиченца, облечени като булки, украсиха Градския парк

...
Близо 200 малки момиченца, облечени като булки, украсиха Градския парк
Коментари Харесай

Близо 200 булки обагриха Асеновград в бяло

Близо 200 дребни момиченца, облечени като булки, украсиха Градския парк на Асеновград. Всяка година на Еньовден в града се организира обичаят " Калиница ". Слънчовите невести обагриха в бяло града. Тази година ритуалът не се организира по обичайния метод, а под малко по-различен формат - без шествие, празнична литургия и песни.

Не се организира и типичният за Асеновград и празника бит, в който момиченцата оставяха своите нишани (гривни, брошки, гердани и други) да престоят в мълчана вода под намерено небе. А на идната заран всяка от тях да разбере какъв по специалност ще бъде брачният партньор й. Причина за провеждането на скъсен вид на ритуала е създалата се обстановка с разпространяването на COVID-19 и във връзка със съблюдаване на въведените противоепидемични ограничения, изясняват от община Асеновград.

Празникът този път събра Слънчовите невести единствено в Градския парк, на разстояние едни от други, където им бяха връчени дарове и грамоти. Архиерейският наместник отец Йордан пък им описа легендата за Еньовден и за какво се организира ритуалът, като им пожела да бъдат здрави и да не се отхвърлят от фантазиите си. Ограничението не попречи на дребните момиченца, облечени като булки, да танцуват, да се снимат и да се забавляват навън в парковото пространство повече от два часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР