Близо 200 години след като е открито заболяването на Стивън

...
Близо 200 години след като е открито заболяването на Стивън
Коментари Харесай

Медицината все още е безсилна срещу заболяването на Стивън Хокинг

Близо 200 години откакто е намерено болестта на Стивън Хокинг, към момента медицината е безсилна пред него. Лечение няма, а единственият медикамент, който за двугодишен интервал е бил покриван и от нашата здравна каса, се оказал неефикасен. Това разгласи в изявление за Дарик неврологът доктор Стайко Сарафов от Клиниката по нервни заболявания в Александровската болница.

У нас се счита, че заболяването визира към 200 души на година, а аргументите за появяването й в множеството случаи са незнайни.

" Смята се за доста рядко заболяване и постоянно се изпуска, просто не помисляме за него. Можем да приказваме за профилактика на генетичните форми на болестта. Но при неналичието на лекуване да се направи скрининг на околните и потомството на един пациент е доста щипкав въпрос. Много постоянно, когато няма лекуване, болните отхвърлят да се изследват. В момента няма сполучливо основано лекуване в целия свят. Нашата каса поемаше лекарството в начало, когато то нашумя, и то изцяло гратис за болните в продължение на две години и по-късно го спря, тъй като към този момент започнаха да се натрупват и в света данни, че неговата успеваемост клони към нула. Тоест много пари за съвсем нулева успеваемост ", изясни доктор Сарафов.

Днес единственото лекуване на амиотрофична латерална склероза се състои в обгрижване от страна на околните на болните.

" Има наблюдения, че полагането на доста положителни грижи за болния, освен гледане, а обгрижване - хранене, поддържане на хигиена, поддържане на прочувствения статус и като се добави и апаратната вентилация, може да се усили преживяемостта с много повече месеци.

Друго е рехабилитацията. За страдание, това заболяване, откогато е разказано до момента доста не се е трансформирало. Развиват се нещата... Центровете, които са в Западна Европа, Съединени американски щати и Япония са доста мощни финансово, изключително американските, тъй като имат две доста огромни пациентски организации, които ги финансират. Те намират и по други линии финансиране. Хвърлят се големи средства, с цел да се откри лекуване, само че нещата доста не са мръднали напред ", изясни още неврологът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР